Waarom we bezorgd moeten zijn over de NU-variant

De B.1.1.529-variant - opgedoken in Zuid Afrika - heeft een aantal mutaties die het waarschijnlijk maken dat hij aan immuniteit en vaccins kan ontsnappen en/of sneller kan worden overgedragen. 

De WHO gaan de variant vermoedelijk een eigen naam geven,  de "Nu-variant". Alleen ernstige varianten krijgen hun eigen naam.

De stam werd deze week voor het eerst geïdentificeerd in Zuid-Afrika en heeft zich verspreid naar nabijgelegen landen, waaronder Botswana, waar volledig gevaccineerde mensen zijn geïnfecteerd. In Zuid-Afrika zijn meer dan 100 gevallen in verband gebracht met deze variant.

De monsters dateren van tests die zijn genomen op 14 en 16 november. Op woensdag, terwijl wetenschappers het genoom analyseerden, werden soortgelijke monsters gevonden in Botswana en China, afkomstig van reizigers uit Zuid-Afrika.

Het angstaanjagende is dat het 'spikeprofiel' van de virusvariant ons immuumsysteem in de war brengt. Dat maakt dat ook gevaccineerden mogelijk kwetsbaar zijn.

Dat is allemaal nog niet zeker. Maar in Engeland worden al strenge maatregelen genomen. Er is een vliegverbod voor landen waat de variant is gevonden. De UK Health Security Agency is denkt dat de variant de meest zorgwekkende is die ze hebben gezien, en een grotere zorg dan Delta.

Bron(nen):   Times