Wie kinderen niet wil laten vaccineren, denkt dus toch dat er iets mis is met het vaccin

Het vaccin is goedgekeurd voor gebruik bij kinderen onder de 12. Toch vinden veel mensen het maar niets, kinderen een prik geven. We moeten kinderen niet laten opdraaien voor de fouten van volwassenen, klinkt het vaak.

Maar ten eerste: het virus gaat vooral rond onder kinderen, die vervolgens hun volwassen ouders besmetten. Zij dragen dus wezenlijk bij aan de omvang van de epidemie. Ten tweede: de meeste volwassenen doen hun best om zich aan de maatregelen te houden, maar het virus is bijna niet tegen te houden.

Het belangrijkste argument is echter dat je ermee suggereert dat het vaccin iets heel ergs is dat je kinderen aandoet, 'je laat ze ervoor opdraaien'. Maar als je het vaccin echt vertrouwt, is het toch helemaal niet erg om kinderen een prikje te geven? Ze worden immers tegen allerlei ziekten ingeënt. Dat je kind nu voor iedere snottebel thuis moet blijven, is in principe een stuk vervelender voor het kind dan een inenting.

Voordelen
Tenslotte is het ook nog zo dat kinderen misschien wel heel veel voordeel hebben van een vaccinatie: de samenleving hoeft dan minder lang op slot, scholen kunnen makkelijker open blijven én hun ouders of grootouders hebben minder kans om op de intensive care te belanden.

Ook kinderarts en OMT-lid Károly Illy is voorstander van vaccineren van minderjarigen. "Aan de ene kant van de weegschaal zitten de kinderen die – ongevaccineerd – enigszins of zelfs ernstig ziek worden van corona, of van long Covid", legt hij uit op de site van de Rijksoverheid. "Tel daarbij op het effect van alle coronamaatregelen op kinderen. We zien grote mentale schade onder een hele generatie jongeren die in lockdown zat. Deze groep is veel groter. De kans dat we dat soort maatregelen blijven krijgen wordt kleiner naarmate de vaccinatiegraad omhooggaat en het virus zich minder kan verspreiden."