3 dingen die met je lichaam gebeuren als je slaapt met de verwarming aan

Nu het kouder wordt is het verleidelijker je slaapkamer te verwarmen. Maar weet je doet. Dr. Karan Rajan, een Engelse arts van de NHS, waarschuwt voor de gevaren . Het kan de kwaliteit van de slaap beïnvloeden, maar ook schadelijk zijn voor je hersenen en je bloedsuikerspiegel.

Verwarming dwingt je hersenen om actief te zijn in een poging je af te koelen

Warmte beïnvloedt de kwaliteit van de slaap vanwege de vaatverwijdende effecten: het verwijdt de bloedvaten, wat impact heeft op de bloedcirculatie. Omgekeerd vertraagt ​​kou de bloedcirculatie dankzij de vaatvernauwende krachten, waardoor het gemakkelijker wordt in slaap te vallen.

De ideale temperatuur voor een slaapkamer is 17°C.

"De kerntemperatuur van het lichaam moet dalen om de slaap te starten", zegt dr. Karan Rajan

"Hogere temperaturen dwingen je hersenen en lichaam om actiever te zijn om je af te koelen. Deze verhoogde hersenactiviteit beperkt de hoeveelheid REM-slaap die je lichaam nodig heeft om op te laden".

Door op de verwarming te slapen, verouder je je lichaam sneller

In slaap vallen wordt bevorderd door de aanmaak van melatonine. Dit hormoon wordt uitgescheiden door de pijnappelklier (in de hersenen) bij afwezigheid van licht. Door de verwarming hoger te zetten, wordt de aanmaak van melatonine vertraagd.

"Melatonine verhoogt niet alleen de neiging om te slapen, maar het is ook een hormoon dat de strijd tegen veroudering bevordert ", zegt dr. Karan Rajan.

"Melatonine vermindert schade door oxidatieve stress en cortisolspiegels, terwijl het systemische ontstekingen vermindert en het is gratis."

Een te warme slaapkamer kan je cholesterol verhogen

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat verwarming zowel je cholesterol als je bloedsuikerspiegel kan beïnvloeden.

"Onderzoek suggereert dat blootstelling aan koud weer de hoeveelheid bruin vet geproduceerd door stamcellen kan verhogen, zegt Dr. Rajan. Dit bruine vet helpt bij het reguleren van cholesterol, bloedsuikerspiegel."

Als je het koud hebt, maakt je lichaam bruin vet aan. In tegenstelling tot wit vet, waar mensen met overgewicht meer van hebben, houdt bruin vet het lichaam warm en verbrandt het energie als we het koud hebben. Het bevordert ook gewichtsverlies.

Bron(nen):   Medisite