IC-hoofd UMC Groningen: “Feitelijk zijn we al in code zwart beland”

In het UMC Groningen wordt nu al strenger geselecteerd of iemand nog een plaats krijg op de intensive care. Dat zei ic-hoofd Peter van der Voort van het UMCG bij Beau gisteravond. "Feitelijk zijn we in de eerste fase van code zwart beland."

Daarbij "merk je dat het kwartje naar niet opnemen op de ic al wat eerder die kant op valt", aldus Van der Voort. "Er zijn patiënten die je normaal gesproken het voordeel van de twijfel geeft. Dan zeg je, we gaan het nog proberen. Nu kies je ervoor om het niet te gaan proberen." 

Dat komt neer op code zwart, zegt het ic-hoofd. "Het is een strengere selectie op basis van medische criteria. Het is fase 3a, en vanaf dat moment is het code zwart. Feitelijk kun je dus zeggen dat we daarin zitten."

Van der Voort zegt dat de situatie ernstiger is dan zorgminister Hugo de Jonge en Ernst Kuipers van het LNAZ beweren. "Zij zeggen: we kunnen nog naar 1500 ic-bedden en tot die tijd is er niks aan de hand. Maar dat is niet de praktijk. De praktijk is dat we nu al strenger moeten selecteren en we nu al in code zwart zitten."