Besmettingen lopen hard op in Zuid-Afrika, maar het is rustig in de ziekenhuizen

Door de omikronvariant loopt het aantal besmettingen in Zuid-Afrika snel op. Toch is er nog geen paniek in de ziekenhuizen, meldt correspondent Mark Schenkel in de Volkskrant.

Schenkel bezocht een ziekenhuis in Pretoria, waar covid-patiënten vanwege besmettingsgevaar in witte tenten buiten het ziekenhuis worden behandeld. "Ik sprak een arts van de covidafdeling van dat ziekenhuis. Zij vertelde me dat daar momenteel zestien coronapatiënten zijn opgenomen. Op het hoogtepunt van de crisis afgelopen juli, toen het in Zuid-Afrika winter was, lagen er wel zeventig. De arts zei: ‘no panic’. Van een crisissituatie is hier gek genoeg geen sprake. Wel vond de arts het te vroeg om te oordelen wat voor gevolgen omikron echt gaat hebben. Ze adviseerde om over tien dagen nog eens terug te komen."

Ook de Zuid-Afrikaanse overheid is op dit moment nog niet heel bezorgd. "Op het moment geldt in Zuid-Afrika alertheidsniveau 1, terwijl pas bij niveau 5 de strengste maatregelen worden ingevoerd. Vooralsnog blijft het zo, ondanks de ontdekking van de nieuwe variant." 

Bron(nen):   De Volkskrant