Weinig weerstand tegen Duitse vaccinatieplicht: “Vrijheid eindigt waar bescherming naasten begint”

Duitsland heeft een bijzonder lage vaccinatiegraad. Je zou dus verwachten dat er veel weerstand komt tegen de voorgestelde vaccinatieplicht. Maar volgens experts, met wie de NOS sprak, valt dat wel mee.

"We zien nu dat een meerderheid van de mensen, ook gezien de vierde golf, er heel weinig begrip voor heeft dat er niet direct IC-bedden voor ernstig zieken beschikbaar zijn, zoals voor mensen met kanker", zegt arts-microbioloog en hoogleraar Alex Friedrich. "Dit omdat vooral ongevaccineerde covidpatiënten worden opgenomen. Terwijl een vaccin dat had kunnen voorkomen."

Tot nu toe is slechts 68,7 procent van de Duitsers volledig gevaccineerd. Vooral in de oostelijke deelstaten blijft de vaccinatiegraad achter. Juist daar liggen de intensive cares het volst. Friedrich: "Een meerderheid lijkt inmiddels te zeggen: alles goed met vrijheid, maar de vrijheid van de enkeling die eindigt daar waar de bescherming en de veiligheid van de naasten begint."

Volgens Joost van Loon, socioloog aan de universiteit van Eichstaett-Ingolstadt zeuren Duitsers minder dan Nederlanders. "In Nederland werd het dragen van een mondkapje gezien als een aanval op de individuele vrijheid. In Duitsland heerst veel meer een cultuur van collectieve verantwoordelijkheid, een sterker ingeworteld plichtsbesef. Mensen doen dus eerder wat er van ze wordt gevraagd. Ze morren niet zoveel."