(Kleine) studie: Pfizer beschermt veel minder goed tegen omicron

Het coronavaccin van Pfizer/BioNtech beschermt veel minder goed tegen omikron in vergelijking met eerdere varianten van het coronavirus. Dat suggereert een eerste (kleinschalige) labostudie naar de nieuwe variant in Zuid-Afrika. De voorlopige gegevens in het manuscript zijn nog niet door vakgenoten beoordeeld.

Het laboratorium testte bloed van twaalf mensen die zijn gevaccineerd met het Pfizer/BioNTech-vaccin. Bloed van vijf van de zes mensen die waren gevaccineerd én eerder besmet waren met Covid-19, neutraliseerde nog wél steeds de omicron-variant.

Ze ontdekten dat het vaccin veel minder van de infectiebestrijdende antilichamen tegen Omicron maakte in vergelijking met de prestaties tegen de originele versie van het virus. Een grote vermindering, maar het betekent niet dat de variant volledig aan vaccins kan ontsnappen, zegt Alex Sigal, de viroloog die het onderzoek leidde. Hij zei dat de bevindingen voorlopig zijn en dat schattingen van de effectiviteit kunnen veranderen naarmate er meer gegevens beschikbaar komen. 

Bron(nen):   Wall Street Journal