Marion Koopmans waarschuwt: ‘We zijn voorlopig nog niet klaar’

Hoogstwaarschijnlijk is de omikronvariant een stuk besmettelijker dan de deltavariant. Viroloog Marion Koopmans waarschuwde bij Op1 gisteravond dan ook dat we nog niet klaar zijn met het coronavirus. Ze denkt dat de vaccins een update nodig hebben.

Op de vraag hoe bezorgd ze is op een schaal van 1 tot 10, antwoordt ze: "Zeven of een acht”. Ze legt uit: "Dit is toch weer een volgende stap in het verhaal, dat duurt nog wel even. En hoe gaan we dat nou langere tijd met elkaar doen.” Ze wijst op de coronamoeheid onder de bevolking.

Volgens Koopmans lijkt het erop dat de omikronvariant makkelijker ontsnapt aan antistoffen. "Maar hoeveel dat is, dat weten we nog niet.” Wel waarschuwt ze: "We moeten tussen de oren hebben: we zijn echt nog niet klaar.”

Voor de omikronvariant moet het vaccin aangepast worden, denkt Koopmans. Daarna vermoedt ze, zal er een priksysteem komen zoals bij de griep. "Waar de vaccins van tijd tot tijd worden aangepast aan virussen die circuleren. Je moet de griepprik en straks misschien wel de Covid-prik, updaten.”

Bron(nen):   Metro