Moeders meeste kans op depressie vier jaar na geboorte

Ongeveer 10 procent van de nieuwbakken moeders kampt in het eerste jaar na de geboorte van hun eerste kind met een postnatale depressie. Maar daarna is het nog niet klaar. Maar liefst 15 procent van alle jonge moeders krijgt last van depressieve gevoelens in het vierde jaar na de geboorte. In totaal voelt een op de drie jonge moeders zich in die vier jaar wel eens depressief. Altijd is gedacht dat moeders het meeste risico liepen op een depressie in de eerste maanden na de geboorte. Dat zou deels te wijten zijn aan een veranderende hormoonhuishouding. Nu hebben Australische onderzoekers voor het eerst aangetoond dat vrouwen juist vier jaar na de geboorte het vaakst depressieve klachten hebben. 1500 moeders zijn bevraagd. De onderzoekers vinden dat de postnatale psychische zorg herzien moet worden. ''Waarschijnlijk mist de huidige psychische nazorg de helft van de moeders met depressieve klachten.'' 40 procent van de moeders die na vier jaar een depressie doormaakten, had die gevoelens nooit eerder. Vrouwen met maar een kind waren twee keer zo vaak depressief als vrouwen met meer kinderen. Ook moeders jonger dan 25, moeders met een laag inkomen en moeders die een echtscheiding of andere grote negatieve gebeurtenissen meemaakten, bleken extra gevoelig voor een depressie.  

Bron(nen):   The Telegraph      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. JerushaG

    Dat is opmerkelijk en interessant nieuws. Dus i.p.v dat moeders klagen over dat hun kind zo druk en onhandelbaar is/ADHD heeft, en aan de Ritalin moet, ligt het probleem dus mogelijk gewoon bij de moeder; hun tolerantiegrens is verlaagd vanwege een depressie (dat is: als ze al niet eerder een lage tolerantiegrens had vanwege een bepaald persoonlijkheidstype).
    Het probleem ligt dan niet bij het kind, maar bij de moeder.

    Lijkt me een belangrijk signaal voor huisartsen, consultatiebureaus en GGZ: niet te snel het kind diagnostiseren en volproppen met Ritalin of kalmeringsmiddelen, maar ook de moeder goed onder de loep nemen, want mogelijk heeft de moeder gewoon psychotherapie en anti-depressiva nodig i.p.v. het kind Ritalin.

Reacties niet toegestaan