Kies samen voor een gezond leven: “Koppels delen gezondheid en levensduur”

Trekt je partner een zak chips open dan is de verleiding ook voor jou moeilijk te weerstaan. En denk jij: lekker wijntje, dan doet je wederhelft vaak gezellig mee. Wil je gezonder gaan leven, dan doe je dat dus het beste samen.

“Aangezien koppels die samenwonen veel van hun vrije tijd, maaltijden en bewegingsgewoonten delen, delen ze ook hun gezondheid en levensduur”, vertelt Naoki Nakaya, een van de onderzoekers die onderzoek deed bij 30.000 stellen.

Personal trainer en psychologe Gudrun Hespel vindt de resultaten herkenbaar. “Het is niet alleen je partner, iedereen met wie je dag in dag uit nauw samenleeft, heeft een grote invloed op je gedrag," zegt ze tegen Het Laatste Nieuws. "Als jij gezonder door het leven wil gaan en je huisgenoot zweert bij ijs als dessert, dan moet je elke dag opnieuw actief de beslissing te nemen om van die lekkernij af te blijven. Het aantal keer dat je in de verleiding komt, blijft zo gigantisch.” 

Het loont dus de moeite om gezamenlijk aan jullie leefstijl te werken, maar pas op dat je niet te voortvarend van start gaat. Dat is volgens Hespel de grootste valkuil. “Te ambitieus zijn. Dat is helaas een veelgemaakte fout aan het begin van elk nieuw jaar. Suiker bannen, elke dag sporten, vroeger opstaan, meer groenten en fruit eten... We willen alles tegelijk doen en laten maar weinig ruimte voor slippertjes.” 

Zet dus kleine stappen. “Een halfuurtje per dag bewegen is een mooi streefdoel. Dat kan een wandeling zijn, een yogasessie maar ook een work-out, thuis of in de sportclub”, aldus Gudrun. “Wissel ook werk en ontspanning voldoende af: de boog kan niet altijd gespannen staan. Daarnaast doen ook twee porties groenten en twee stukken fruit per dag wonderen. Halen jullie daarbovenop zo veel mogelijke natuurlijke, onbewerkte en verse producten in huis en mijden jij en je partner (te veel) alcohol en frisdrank, dan vinken jullie alle belangrijkste pijlers voor een goede gezondheid af.”

Bron(nen):   HLN