Waarom je in de winter niet te lang moet douchen

In de winter wordt je huid droger. Niet alleen is de luchtvochtigheid buiten lager, maar in de winter breng je ook meer tijd binnen door en dat is niet ideaal voor je huid. Je krijgt ook minder zonlicht en volgens dermatoloog  Alejandra Estemalik doet ook dat je huid geen goed. Als je er aanleg voor hebt krijg je in de winter nog meer last van een droge huid.

Wat te doen?

Douche korter en minder vaak

Een lange, warme douche voelt heerlijk als het buiten koud is - maar helaas is het niet geweldig als je een droge huid hebt. "Het is koud, dus iedereen heeft het gevoel dat een warme douche een goede remedie is", zegt dr. Estemalik. “Maar te veel wassen droogt je huid juist uit. De warmte van het water spoelt de oliën uit je huid. Het hete water zelf droogt ook je huid uit. Hoe warmer water je gebruikt, hoe droger je huid zal zijn.”

Breng een vochtinbrengende crème aan direct na het douchen

"Droog je huid na het douchen met een handdoek en breng dan onmiddellijk een vochtinbrengende crème aan."

Zoek naar geurvrije producten

Een vuistregel van Dr. Estemalik: "Hoe beter crèmes ruiken, hoe slechter ze zijn voor je huid. Geurvrije vochtinbrengende crèmes, zoals Vaseline, zijn heel goede opties." Volgens de dermatoloog geldt dat ook voor wasmiddelen.

Bescherm je handen

"Vooral vanwege COVID-19 gebruiken we veel alcoholhoudende ontsmettingsmiddelen", zegt Estemalik. "Dat is een uitdrogend en irriterend middel." 

Draag handschoenen wanneer je in de winter naar buiten gaat, maar ook wanneer je iets doet waar je handen nat van worden, zoals de afwas of uw auto wassen. 

Gebruik een luchtbevochtiger

Het gebruik van een luchtbevochtiger in de kamer waar je slaapt, kan de effecten droogte verminderen. Dr. Estemalik raadt aan om het apparaat in te stellen op een luchtvochtigheid tussen 30% en 50%.

Bron(nen):   Cleveland Health