Zo groot is de kans dat je opnieuw het coronavirus oploopt

De omikronvariant gaat zo hard rond dat je er bijna niet aan ontkomt, zou je denken. Ook als je al eens corona hebt gehad, is de kans aanzienlijk dat je opnieuw besmet raakt.

Volgens een nieuwe studie van de UK Health Security Agency beschermt een eerdere besmetting maar voor 19 procent tegen omikron, bij eerdere varianten was dat nog 85 procent.

De kans dat je nu opnieuw besmet raakt, is dus levensgroot. "Dat zien we hier in België ook”, zegt professor Geert Molenberghs tegen het Belgische Nieuwsblad. "Er zijn heel veel mensen die besmet zijn geweest met delta en nu omicron krijgen.” Toch worden zij meestal wel minder ziek. "Men neemt aan dat je dan minder ziek bent. Onderzoeken hebben dit nog niet aangetoond, maar we veronderstellen dat een vroegere infectie en een vaccinatie wel een vorm van bescherming bieden.”

Herbesmetting valt in de toekomst vaker te verwachten. Molenberghs: "Herbesmetting is heel gewoon in andere coronavirussen. Het kan je telkens opnieuw een verkoudheid geven. In zekere zin ben je er deels immuun voor omdat je er niet zwaar ziek van wordt, maar het kan zeker geregeld terugkeren.”