Antibioticaresistentie nu belangrijke doodsoorzaak wereldwijd

Antibioticaresistentie vormt nu een belangrijke bedreiging voor de volksgezondheid, waarschuwen wetenschappers. Er overlijden dagelijks 3.500 mensen aan.

Meer dan 1,2 miljoen mensen overleden in 2019 als een direct gevolg van een antibioticaresistente bacteriële infectie. Dat blijkt uit een grote studie die in The Lancet verscheen. Vele honderdduizenden sterfgevallen worden veroorzaakt door voorheen prima behandelbare infecties, die nu resistent zijn geworden voor antibiotica.

"Deze nieuwe data onthullen de werkelijke schaal van antibioticaresistentie wereldwijd en zijn een duidelijk signaal dat we nu in actie moeten komen om deze bedreiging te bestrijden," zegt onderzoeker professor Chris Murray van de University of Washington in Britse krant The Guardian.

De analyse wijst uit dat antibioticaresistentie in 2019 direct verantwoordelijk was voor 1,27 miljoen doden wereldwijd en dat er nog eens bijna 5 miljoen overlijdens indirect mee geassocieerd kunnen worden. Ter vergelijking: Hiv en malaria hebben naar schatting respectievelijk 860.000 en 640.000 overlijdens veroorzaakt in dat jaar.

Vooral kinderen hebben een verhoogd risico om te sterven aan de gevolgen van antibioticaresistentie. Een op de vijf doden betrof kinderen onder de vijf jaar.