RIVM: Echt te vroeg om corona een griep te noemen

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
zaterdag, 22 januari 2022 om 11:34
welingelichtekringen header 1
De omikronvariant is mild, het aantal IC-opnames blijft laag, toch is het nog te vroeg om corona een griep te noemen, legt RIVM-baas Jaap van Dissel uit bij de NOS.
Van Dissel: "Griep heeft een ander ziektebeeld en ook de consequenties zijn anders. Je weet ook nog niet wat er na de omikron aan nieuwe varianten gaat opduiken. De griep speelt in de winter en we zien bij corona nu veel meer een continue strijd waarbij de ene variant wordt verdrongen door de volgende variant. Dat de huidige variant minder ziekmakend lijkt is winst, maar het is geen garantie dat dit bij een volgende variant ook het geval is."
Toch zouden op dit moment dan toch de horeca en de cultuursector open kunnen? Van Dissel: "Dat vereist nog een bredere doorrekening en die bespreken we dan eerst in het OMT. Het is wel zo dat als je maatregelen loslaat waardoor het aantal besmettingen oploopt, het aantal opnames alsnog hoog kan worden."
Uit eerste onderzoeken blijkt vooralsnog dat de kans op IC-opname half zo groot is met omikron vergeleken met de deltavariant. Van Dissel: "Dat is op basis van studies uit het Verenigd Koninkrijk, de VS en Denemarken. Maar dit geeft meteen het probleem aan, want een studie uit Californië geeft gunstige kansen aan, maar berichten uit New York zeggen juist dat de ziekenhuizen daar weer onder enorme stress staan. Het beeld is nog niet consistent, maar gemiddeld genomen denken we dat we nu wat te hoge percentages aanhouden."