Coronapil goedgekeurd, maar niet iedereen is enthousiast

De coronapil van Pfizer is goedgekeurd in Europa, maar dat wil niet zeggen dat je hem nu direct bij de huisarts kunt halen.

Het is de bedoeling dat een besmet persoon de pil, die Paxlovid heet, binnen vijf dagen na besmetting neemt. Dan is er 87 procent minder kans om in het ziekenhuis terecht te komen, doordat de pil de virusdeling afremt.

Klinkt zeer geschikt voor kwetsbare patiënten, toch wordt de pil nog niet per direct voorgeschreven. "Ik denk dat nog geen enkele dokter dit middel nu meteen zal voorschrijven", zegt Mark de Boer, internist-infectioloog bij het LUMC, bij de NOS. "De onderzoeken zijn nog niet gepubliceerd en dat maakt het heel lastig om precies te bepalen voor wie het geschikt is. Op dit moment kunnen we dus nog geen advies geven. Het is nu ook nog niet beschikbaar."

Verder is het ook lastig om op tijd vast te stellen dat je corona hebt en vervolgens snel de pil te krijgen. Infectioloog Chantal Bleeker (Radboudumc) in de Telegraaf: ,"Mensen met een verhoogd risico moeten snel een infectie bij zichzelf herkennen en zich laten testen om op tijd contact op te kunnen nemen met hun behandelaar om op tijd te kunnen starten met de kuur.” Een wondermiddel is het dus niet, benadrukken experts.