Mogelijk begint in de herfst alles weer opnieuw

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
woensdag, 16 februari 2022 om 7:34
142861355 m
Minster Kuipers is verrassend optimistisch. Duitse en Britse deskundigen zijn veel voorzichtiger, en dan met name over het najaar.
Het Robert Koch Instituut (het Duitse RIVM) en andere internationale experts verwachten dan een nieuwe golf van het coronavirus. De vraag is hoe mild de komende dominante mutant is. Er zijn optimistische, maar ook zeer pessimistische scenario's.
"Een golf is zeker te verwachten," schrijft het RKI in een geheim document dat de Süddeutsche Zeitung inzag. In het document schrijft dr. Lars Schaade, vicepresident van het RKI: "Zijn we op weg uit de pandemie?" Het antwoord: nee. "Een golf in de herfst is zeker te verwachten."
Het Engelse RIVM, SAGE, heeft vier scenario's voor de toekomst op middellange termijn gepresenteerd. In alle scenario's gaat SAGE ervan uit dat Sars-CoV-2 blijft circuleren en dat er nieuwe varianten kunnen ontstaan. Het assortiment is groot; In het meest optimistische scenario gebeurt er bijna niks. In het pessimistische scenario komt er een variant waartegen de bevolking niet is beschermd - en dan begint alles opnieuw.
Hoe erg het zal zijn, is moeilijk te zeggen, zegt Ralf Bartenschlager van het Duitse Kankeronderzoekscentrum in Heidelberg, voorzitter van de Vereniging voor Virologie. "Er zullen nieuwe golven komen, en niet alleen volgend najaar, maar hoogstwaarschijnlijk ook daarna." Of deze tot veel ziektegevallen leiden en dus verregaande maatregelen vergen, hangt vooral af van welk virus er komt.
Maar welke zal dat zijn? Het is heel goed mogelijk dat Delta of Omikron terugkomt, zegt Friedemann Weber, hoofd virologie aan de Universiteit van Giessen. De besmettingen met omicron dragen in ieder geval nauwelijks bij aan de immuniteit van de bevolking – "daarvoor is de immuunrespons tegen dit virus te zwak, dat is de keerzijde van het relatief milde beloop." Daarom kunnen in het najaar veel niet-gevaccineerde mensen opnieuw besmet raken met omicron. Delta kan echter ook terugkomen. Of een nieuwe variant.
Het is nog niet klaar.