- belooft dat je slanker wordt zonder moeite,
- dat je evenveel blijft eten en toch afvalt,
- die zegt dat je slank blijft na afloop van het dieet
- die zegt pillen te hebben die de opname van dikmakende stoffen, zoals vet, blokkeert
Waarom juist slimme mensen in wonderdiëten trappen
Er is een eindeloze stroom producten en methodes die beloven dat je slank wordt en blijft zonder al te veel moeite. Met hun pil of sapje, met het extract van iets wat in het oerwoud wordt geoogst, met de methode die de indianen in Brazilië al gebruikte. En daarnaast zijn er de sapkuur, Montignac, Sonja, en al die anderen, die heel even worden geloofd en daar heel rijk van worden.
Het rare is dat we er steeds weer intrappen. En dat juist de beter opgeleide mensen er in lijken te geloven.
Maar volgens Stephen Lea, psycholoog die dat effect bestudeert, is dat juist logisch.
Alleen mensen die heel graag willen afvallen kunnen in die methodes trappen. En hoog opgeleide mensen hebben meer last van hun overgewicht dat laag opgeleide mensen. Daarnaast schatten heel veel mensen in het algemeen hun kennis te hoog in. De meeste chauffeurs denken dat ze boven gemiddeld goed rijden. En zo overschatten juist de mensen die denken veel van gewichtstoename te weten hun kennis te hoog in en vallen voor rare methoden.
Vuistregel:
Geloof nooit een afvalmethode die
Slecht vertaald artikel (most knowledgable is niet hetzelfde als slimme mensen) en dus dekt de kop niet de lading van ‘t artikel.
De onderbouwing ‘hoog opgeleide mensen hebben meer last van hun overgewicht dat laag opgeleide mensen’ is later zelf verzonnen maar wordt nergens onderbouwd omdat ‘t natuurlijk kul is.
Geen idee in hoeverre het kul is, maar hoog opgeleide mensen hebben meestal een fysiek minder belastende baan dan laag opgeleiden.
(in antwoord op Prikker)Dus zullen laagopgeleiden al snel meer calorieen verstoken dan hoogopgeleiden en dus een voorsprong hebben die hoogopgeleiden moeten compenseren met sport.
Face it: Een hovenier beweegt van 9-5 toch heel veel meer dan een professor.
Nee, het tegendeel is het geval. Laagopgeleiden kampen volgens de meeste studies vaker met overgewicht dan hoogopgeleiden.
(in antwoord op harrr)Overigens, maar dat is mijn eigen observatie, laagopgeleiden bewegen in onze volautomatische samenleving ook niet zoveel meer.
Zal dat ook niet veroorzaakt worden door de voeding?
Als ik zie wat de gemiddelde tokkie in het winkelwagentje mikt, dat is in 1 keer al snel meer dan ik in een paar jaar aan frituurmeuk, boter , varkensworst etc nuttig
Ik heb niet eens een frituurpan, gebruik 0 boter, varken etc
(in antwoord op Kopje thee)Als ik dat zou doen icm mijn “opgeleide baan” , was ik al lang ontploft
Leuk erbij bedacht allemaal, maar het artikel is er niet op gebaseerd, noch op het bron-artikel dat een andere teneur heeft.
(in antwoord op harrr)Lagere sociale klassen zijn volgens mij zwaarder, maar dat betekent niet dat ze er minder last van hebben, maar naar ik vermoed minder aan kunnen doen (fitness/sport, dieet, goedkopere/slechtere voeding, leefwijze, minder sociale druk).
Hetzelfde eten en toch afvallen kan prima. Het wondermiddel heet “bewegen”. Ga maar iedere dag een uur lopen ipv voor de tv hangen.
hahahaha, hoogopgeleiden meer overgewicht dan lager opgeleiden… dit is gewoon pertinent onwaar. obesitas komt vooral voor bij lagere sociale klassen, ook omdat die gewoonweg geen voedsel van hoge kwaliteit kunnen betalen.
je zou beter kunnen redeneren dat hoger opgeleiden poen over hebben voor een quick fix……