Ibuprofen kan rugpijn erger maken

Het gebruik van ibuprofen tegen pijn in je rug kan de kans op langdurige pijn vergroten, blijkt uit onderzoek.

Uit een onderzoek onder een half miljoen Britse volwassenen bleek dat degenen die ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen gebruikten om pijnlijke rug te behandelen ongeveer 70 procent meer kans hadden om langdurige pijn te houden dan degenen die iets anders slikten zoal paracetamol.

De onderzoekers vermoeden dat ontstekingsremmers zoals ibuprofen het immuunsysteem afzwakken dat een belangrijke rol speelt bij het herstellen van schade.

“Al tientallen jaren is het de standaard praktijk om rugpijn te behandelen met ontstekingsremmende medicijnen. Maar we ontdekten dat deze kortetermijnoplossing kan leiden tot problemen op de langere termijn', zegt professor Jeffrey Mogil van de McGill University in Canada, een van de onderzoekers.

De onderzoekers onderzochten ook laboratoriummuizen om te kijken waarom medicijnen zoals ibuprofen tot pijn op de langere termijn verhoogt.  Experimenten wijzen er op dat de medicijnen de activiteit van neutrofielen verminderen, een type witte bloedcellen die betrokken is bij het genezen van ontstekingen.

Het lijkt er dus op dat ibuprofen op korte termijn een oplossing lijkt, maar op langere termijn je juist ziek houdt.

Bron(nen):   Times