Amerikaanse hulpverleners met ebola aan beterende hand door experimenteel medicijn

Dokter Kent Brantly en missionaris Nancy Writebol zweefden dagenlang tussen hoop en vrees, ernstig ziek door het ebolavirus. Mogelijk overleven ze de veelal dodelijke ziekte nu allebei door een geheim medicijn. Eigen risico Op eigen risico namen ze in Liberia het experimentele middel, dat ZMapp zou heten. De twee patiënten kregen te horen dat het medicijn nog nooit op mensen is getest, maar dat het veelbelovend was in een klein experiment bij apen, die binnen 48 uur na besmetting een dosis ZMapp kregen toegediend. Eigenlijk te laat De hulpverleners kregen het middel pas vele dagen na de infectie. Brantly, wiens toestand eerder nog snel verslechterde, voelde zich vrijwel direct een stuk beter. Bij Writebol had het medicijn in eerste instantie weinig effect. Een tweede dosis enkele dagen later, zorgde wel voor verbetering. Het middel is gemaakt door muizen heel kort bloot te stellen aan deeltjes van het ebolavirus. De aangemaakte anti-lichaampjes in het bloed van de muizen zijn verzameld en gebruikt voor het medicijn. Het voorkomt dat het virus nieuwe cellen binnen gaat en infecteert. Verboden Het is in principe verboden om een dergelijk ongetest medicijn voor mensen te gebruiken. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dan ook dat het niet de bedoeling is dat medische instellingen op grote schaal experimentele medicijnen gaan inzetten. Ondertussen raken steeds meer mensen besmet met het ebolavirus, terwijl er dus een werkzaam medicijn lijkt te zijn. In totaal zijn er nu 1603 besmettingen, 887 mensen zijn overleden. Ook in Nigeria verspreidt het virus zich verder. De Wereldbank geeft 150 miljoen euro voor de bestrijding van het virus.

Bron(nen):   CNN      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Desperanto

  Eerst moeten de patenten worden vastgelegd. Das het belangrijkste.

  • kletsmajoor

   Maar als er een kortere procedure komt voor dit vaccin, zijn de kosten lager en is er een argument minder om via patenten de kosten terug te verdienen (lees: de prijs hoog te houden). Misschien dat dit als breekijzer gebruikt kan worden om die hele doorgeschoten patent-wetgeving in het algemeen te herzien.

   (in antwoord op Desperanto)
   • Dutchy

    Ik vermoed dat dit medicijn gemaakt is door een instituur of universiteit, dus minder noodzaak om het terug te verdienen. Patent wetgeving is inderdaad doorgeschoten en werkt contra productief.

    (in antwoord op kletsmajoor)
 2. arjanvrh

  Wat Jessica Flanigan zegt. http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/3708916/2014/08/02/Toetsing-medicijnen-jaagt-patienten-de-dood-in.dhtml

  Waar bemoeit de WHO zich mee! Het allerlaatste waar ebola-patienten en hun dokters zich zorgen over maken zijn ongewenste bijwerkingen van een medicijn dat nog niet “veilig is”, als de enige andere optie 90% zeker doodgaan is. Zeker voor terminaal zieken is dergelijke wetgeving de regelwaanzin ten top.

  • Dutchy

   Dat is een logische reactie. Misschien moet er voor dit soort ziektebeelden een uitzondering worden gemaakt en eventueel voor echt het laatste stadium van een ziekte, vlak voor de dood. Opzich is het natuurlijk prima dat mensen niet in eerste instantie als proefkonijnen worden gebruikt. Je moet uitkijken dat je niet in een grijsgebied terecht komt.

   (in antwoord op arjanvrh)

Reacties niet toegestaan