Voor veel Belgen is de dokter te duur

900.000 Belgen stellen hun bezoek aan de dokter uit, omdat ze het niet kunnen betalen. Daarmee scoren onze zuiderburen opvallend slecht in vergelijking met andere Europese landen. Dat schrijft De Morgen naar aanleiding van het Qualicopc-onderzoek van de Europese Commissie naar de staat van de gezondheidszorg in Europese landen. Om financiële redenen een doktersbezoek uitstellen, geldt in Nederland voor nauwelijks 1,6 procent van de mensen. In Duitsland gaat 4,5 procent later naar de dokter vanwege de kosten, in België is dat dus 8,6 procent. En zelfs 20 procent van de Belgen met een laag inkomen gaat niet naar de dokter als het nodig is. Sommige Belgen gaan sneller naar de spoedeisende hulp, omdat ze daar niet direct de rekening hoeven te betalen. Overigens krijgen ze het grootste deel van alle dokterskosten later weer terug van de verzekering, maar ze moeten die eerst voorschieten.  

Bron(nen):   De Morgen      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  Als NederBelg informeer ik u: Zowel dokter als apotheek moet je in Belgie direct contact betalen. Je krijgt het grootste deel wel binnen een paar dagen terug van het ziekenfonds, maar je moet het eerst zelf neerleggen. De huisarts is momenteel 28,50 en daarna ben je meestal nog iets tussen 5,- en 25,- kwijt bij de apotheek. Op een paar euro na krijg je alles terug (meer dan in Nederland met de eigen risico’s e.d.) maar je moet dus wel eerst zelf betalen.
  De tandarts is aanzienlijk duurder en je krijgt er minder van terug.

  • marianne martens

   Mijn neef wonende in New York was verzekerd vanuit Canada, moest eerst 4000 dollar ophoesten voor een ernstige botbreuk operatie. Als een inwoner van dit sociaal geamputeerde land het niet heeft moet hij/ zij gewoon wachten ook al is het spoedeisend of naar een kliniek gaan waar de patiënten op de gang liggen. U hoeft niet te raden welke klassen en culturen dit zijn. EU heeft dit walgelijke gezondheids-beleid overgenomen en iedere inwoner van dit staatskundige gedrocht is aan de geplastificeerde bestuurders overgeleverd.Een kennis zei onlangs dat ze in ziekenhuizen helemaal hun best niet meer doen voor ouderen.
   ( < 15 jaar geleden begonnen ). Angstige ouderen krijgen eerst te horen
   dat er geen euthanasie wordt gedaan. Dat heet in Nederland:" welkom".
   Wat in en in treurig voor de Belgen, het was een van de beste Gezondheidszorgen. De testen voor alle beroepen in de GZ zijn bijzonder, er wordt niet meer getest op bv empathisch vermogen maar op rationaliteit. Al jaren blijkt dat het effect hiervan is, geen praatjes, als je in je bed hebt gescheten, hoor je als doodzieke: "Getver" en laten je liggen. Als sterft van de pijn geven ze geen pijnstillers, dat ziet men niet. Allemaal gehoorde voorbeelden, ook wat er met mijn beschaafde, geestige en schone moeder is gebeurd.

   (in antwoord op Vogelbeest)

Reacties niet toegestaan