Van gewichtsverlies, word je niet gelukkig

Mollige mensen denken vaak dat als ze hun overtollige kilo's eenmaal kwijt zijn, ze zich veel lekkerder voelen. Ze zijn immers weer blij met hun eigen lichaam, voelen zich gezond en krijgen complimentjes van anderen. Maar het tegendeel lijkt waar: uit onderzoek blijkt dat mensen die gewicht verliezen zich veel vaker depressief voelen dan mensen die niet afvallen. Dat blijkt uit een Britse studie onder bijna 2.000 volwassenen met overgewicht of obesitas. Verloren ze een substantieel aantal kilo's dan hadden ze veel meer last van depressieve stemmingen, ook wanneer voor alle factoren (zoals ziekte) werd gecorrigeerd. De lichamelijke gezondheid verbeterde wel fors. De bloeddruk werd lager en de kans op hartziekten nam af. Te dikke mensen hebben vaak onrealistische verwachtingen van een eventueel gewichtsverlies. Onder andere door veelbelovende dieetadvertenties denken ze dat ze een veel leuker leven krijgen als ze eenmaal hun overgewicht kwijt zijn, maar dat lijkt dus wat tegen te vallen. Een van de onderzoekers: 'Het steeds maar weerstaan van de verleidingen van ongezond eten eist in de moderne samenleving een geestelijke tol. Het vraagt steeds weer om wilskracht. Je mist het plezier van lekker eten'.        

Bron(nen):   Science Daily      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Peter

  Valt wel mee. Ik ben nu bijna 54 jaar en ik lijk eindelijk van mijn over gewicht af te zijn alhoewel ik nooit slank zal worden.
  Het zit die mensen gewoon tussen hun oren.
  Een prettig uiterlijk alleen is niet belangrijk. Je moet je ook zo voelen.
  Of je gezond bent zul je nooit weten. Eens houdt het op.
  Pijnlijk of minder pijnlijk.
  Ik doe nog steeds geen dingen die ik vroeger ook niet kon.
  Wel lekker eten. Ik geniet van 1 en hetzelfde dingetje dan meerdere.
  Das gewoon een feit. Het is gewoon een instelling wat het leven simpel maakt.
  Ik zal altijd op mijn gewicht e.d. moeten blijven letten.
  Zolang ik bezig ben met “afvallen” word ik niet meer te dik.
  Maar dik blijf ik wel. Het is een bewustzijn dat moet weten wat die eet. Waar je alles laat. Het meeste gaat toch weer verloren.
  Je doet er niet alleen jezelf een plezier mee, maar ook de natuur.
  En denk maar niet dat ik het kado heb gekregen.
  Het duurde 3 pogingen en diabetes 2.
  Nooit meer grote maten die vrijwel nergens te koop zijn.
  Maatje 62 broek.
  4XL is onzin. Maten vallen altijd te klein. Ze verkopen helemaal geen grote maten in gewone winkels.
  Ik hou van een beetje ruim en dan zit ik al in 3XL.
  Maar wel een stuk goedkoper ! Zeker met aanbiedingen en afprijzingen.
  Anders is de lol er wel snel af.

 2. kletsmajoor

  ‘Het steeds maar weerstaan van de verleidingen van ongezond eten eist in
  de moderne samenleving een geestelijke tol. Het vraagt steeds weer om
  wilskracht. Je mist het plezier van lekker eten’.

  Dit punt vind ik de crux.

  Zo’n 10 jaar geleden ben ik 35 kilo afgevallen (BMI was 33 nu 24) door me helemaal te richten op het aanwennen van een ander eetpatroon en niet door als een gek te gaan rennen of in de sportschool tekeer te gaan (met alle risico’s op blessures). De belangrijkste verandering was: ‘minder minder minder’ ;-). Ik ben steeds minder gaan eten totdat mijn gewicht ging dalen. Pas toen ben ik begonnen met erbij te fietsen (50-75km per week) waardoor mijn gewicht wat sneller ging dalen. Snel afvallen wilde ik absoluut niet want dan komt na afloop van het afvalprogramma gegarandeerd het jojo-effect. Ik maakte geen haast dus het duurde uiteindelijk ca. 1.5 jaar (komt neer op 2kg afvallen per maand).

  Ik heb sindsdien totaal geen moeite meer om op gewicht te blijven. Veel eten krijg ik niet meer naar binnen omdat ik ‘vol’ zitten nu een rotgevoel vind. Maar qua samenstelling eet ik nog praktisch hetzelfde (wel iets meer groente en salades). Ik eet Pizza’s (kleinste formaat), een patatje (kleinste bakje), zakje chips, biertje, ga uit eten (te grote portie laat ik gewoon gedeeltelijk staan), enz. enz. Ik geniet van de kleinere porties net zo veel als van het bunkeren van vroeger. Maar je moet de tijd nemen om te wennen aan minder eten. (Is ook nog veel goedkoper, trouwens.)

 3. ikookeven

  Het gewichtsverlies zelf maakt denk ik niet depressief, maar het dieet om af te vallen. Stop met diëten, diëten werken niet.

 4. Martine

  Ik ben fitter ,gezonder,heb veel minder pijn .,ben medicamenteus vrij .Niet met dieeten maar gewoon door gezond te gaan eten (gluten ,geraffineerd suikervrij )gezonde vetten enz.Ik ben stukken gelukkiger nu .Het is een levenswijze .In een wereld waar iedereen suikerverslaafd is .Ik walg als ik een bakkerij voorbij kom of een hotdog kraam of chips .Eens je de klik gemaakt hebt wil je echt niet meer terug .Dieten werkt niet ,anders eten en leven wel

Reacties niet toegestaan