De beste manieren om van muggen af te komen

Niemand houdt er van om door muggen gebeten te worden, maar voor entomoloog Jonathan Day van de Universiteit in Florida is het een dagelijkse routine. Om het risico van muggenziektes te onderzoeken spendeert hij heel wat uren in broeinesten vol muggen. Zo landen er binnen één minuut al snel 100 muggen op een bloot been. Na jaren van onderzoek en analyse heeft Day enkele tips om muggenbeten te voorkomen.
 1. De huid bedekken Probeer de huid zoveel mogelijk te bedekken, want door de meeste stoffen kunnen muggen niet heen bijten. Lange kleding is misschien niet ideaal in de warme zomers, maar er zijn ook genoeg lichte alternatieven gemaakt van een luchtdoorlatende stof die helemaal bedekkend zijn.
 2. Gebruik een DEET muggenspray Day maakt tijdens zijn werk altijd gebruik van op DEET gebaseerde producten. Er zijn ook mildere en plantaardige producten, maar die werken niet bij iedereen even goed. DEET producten zijn op dit moment de meest effectieve anti-muggen producten op de markt. Doorgaans gebruikt Day op zijn kleding en schoenen een DEET spray met een hogere concentratie dan voor zijn eigen huid. Een spray met een percentage van rond de 15 procent is voldoende voor op de blote huid.
 3. Blijf uit de buurt van andere mensen Een van de belangrijkste signalen die muggen gebruiken om mensen te detecteren, is de kooldioxide die we uitstoten bij het uitademen. Een grotere groep mensen produceert meer kooldioxide en is daardoor een groter uithangbord voor muggen.
 4. Draag lichte kleuren De kooldioxide wordt door de muggen vooral op grotere afstand gebruikt, zodra de muggen dichterbij komen schakelen ze over op hun zicht. Het is voor muggen eenvoudiger om donkere kleuren te herkennen. Day adviseert dan ook om lichte (bijvoorbeeld witte) kleding te dragen.
 5. Weinig beweging Ook actief bewegen maakt je zichtbaarder voor muggen. Op korte afstanden kunnen de muggen de lichaamswarmte voelen, deze heeft aan waar de muggen het beste kunnen landen omdat het bloed daar het dichtste bij de huidoppervlakte zit. Daarnaast stoot het lichaam ook meer kooldioxide uit bij intensieve beweging en zijn bewegende objecten beter te herkennen voor muggen.
 6. Niet drinken Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die alcohol drinken aantrekkelijker zijn voor muggen. De oorzaak hiervan is (nog) niet helemaal duidelijk, maar het zou goed kunnen dat dit komt doordat alcohol de bloedtoevoer naar de huid bevordert.
 7. Niet zwanger zijn Doordat zwangere vrouwen meer kooldioxide uitstoten en een hogere lichaamstemperatuur hebben, zijn ze een voornaam doelwit voor muggen; de kans op een muggenbeet is voor zwangere vrouwen twee keer zo groot.

Bron(nen):   VOX      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Apekool

  Een mannelijke mummie voldoet aan alles behalve de spray, vermoedelijk is die zelfs niet meer nodig.

 2. disqus_cDEBEY6Kl8

  Dus een alcoholist zorgt voor dronken muggen

Reacties niet toegestaan