Zeven aparte gebeurtenissen tijdens het slapen

Ons lichaam doet een hoop meer dan je zou verwachten tijdens de nachtrust. Zo groeien we bijvoorbeeld elke nacht enkele centimeters en verliezen we enkele grammetjes. Hieronder een lijstje met zeven opmerkelijke gebeurtenissen, die plaatsvinden tijdens het slapen.
  1. Groeien Uiteraard worden we niet ineens wakker met een lichaam van een basketballer, maar tijdens een nacht groeit ons lichaam toch enkele centimeters. Dit komt doordat de schijven in de wervelkolom tijdens het slapen groter worden. Normaal fungeren deze schijven als een soort kussens tussen de botten, maar tijdens het slapen drukt het gewicht van ons lichaam minder hard op ons lichaam waardoor ze de kans krijgen om een beetje te groeien.
  2. Verlamde spieren Tijdens onze slaap zijn de spieren tijdelijk verlamd. Dit klinkt misschien een beetje eng, maar die verlamming zorgt ervoor dat we niet roekeloos bewegen of beginnen te slaapwandelen.
  3. Trillende ogen De ogen schieten soms van links naar rechts en weer terug tijdens onze slaap. Een verklaring voor dit fenomeen hebben onderzoekers nog steeds niet weten te achterhalen, maar waarschijnlijkheid gebeurt het vooral wanneer we heel diep dromen en bijna wakker worden. Het zou ervoor moeten zorgen dat we frisser en opgewekter ontwaken uit onze slaapstand.
  4. Seksueel opgewonden Mannen raken vaak seksueel opgewonden tijdens het slapen, maar ook vrouwen worden regelmatig geprikkeld. Door de verhoogde hersenactiviteit heeft je lichaam meer zuurstof nodig en dit zorgt voor een snellere bloedsomloop. Op die manier komt er ook meer bloed in de geslachtsdelen, waardoor die geprikkeld worden.
  5. Windjes Niet de meest fijne gedachte, maar tijdens de slaap neemt ook de anale sluitspier rust, waardoor die wat losser wordt. Hierdoor wordt het een stuk lastiger om de sluitspier onder controle te houden en ontsnappen er meer windjes. Gelukkig is de neus tijdens het slapen ook minder actief en zorgt die vervelende geur er niet voor dat je wakker wordt.
  6. Spasmen Iedereen kent dat gevoel wel dat je ‘valt’ juist op het moment dat je bijna sliep. Dit is opnieuw een samentrekking van de spieren waar nog geen logische verklaring voor is gevonden. Sommige deskundigen denken dat het wordt veroorzaakt door angst of een onregelmatig slaappatroon, terwijl andere denken dat het een onvermijdelijk voorkomen is.
  7. Verliest gewicht Door het zweten en uitademen van warme lucht kan het zo zijn dat je ’s morgens een aantal grammetjes lichter bent dan de avond daarvoor. Dit gebeurt overdag ook, maar dan nuttigen we eten en drinken om dit effect tegen te gaan. Overigens zal je minstens 7 uur moeten slapen om een merkbaar verschil terug te zien.

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws