Voedselvergiftiging: Met deze 5 dingen moet je het meeste oppassen

1. Kiemplantjes – Kiemplantjes zijn ongeveer de moeilijkste groente om schoon te maken en dan groeien ze ook nog in warme, vochtige condities. Dat is de perfecte voedingsbodem voor de groei van bacteriën waar je ziek van kunt worden. Volgens de experts kun je ze maar beter vermijden

2. Meloen – Van meloen krijgen veel mensen een voedselvergiftiging, vooral door het feit dat ze niet gewassen worden. Wanneer het mes door de meloen snijdt, raakt het ook de buitenkant waardoor bacteriën verspreidt worden. Ook een schijf meloen met de hand eten, brengt om dezelfde reden risico’s met zich mee

3. Rauwe melk – Je komt niet vaak rauwe melk tegen als je niet regelmatig op boerderijen bent, maar drink het maar niet. Ongepasteuriseerde melk drinken komt zowat neer op het eten van rauw vlees

4. Tonijn – Alle vis moet koud bewaard worden vanaf het moment dat de vis uit het water komt totdat hij in de pan ligt. Vooral bij het eten van tonijn is er het risico op scombrotoxine

5. Bessen – Bessen plukken in het bos is natuurlijk heerlijk om te doen maar je kunt er behoorlijk ziek van worden. Je kunt (alle soorten) bessen beter eerst wassen en dat geldt ook voor bessen uit het vriesvak

Bron(nen):   Huffington Post      

21 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. harrr

    Valt me nog mee dat ze niet adviseren om alles wat je eet te wassen met dettol of zo..
    Ga lekker in een steriele omgeving leven en ik blijf mijn gangetje wel gaan.
    Zo nu en dan x projectielbraken / broekhoesten ga je niet dood van. Het houdt alleen maar je afweersysteem alert.
    Maar tsja.. je moet natuurlijk wel veel allergiepatienten kweken, want dat is big (pharma-)business

    • Peter

      Nou er zijn er laatst in Duitsland nog een paar overleden na het vermoedelijk eten van fenegriek.
      Het probleem is vaak dat er teveel mensen handen aan zitten.
      Nou kan daar ook van alles opgroeien wat weinig kwaad kan.
      Behalve als je naar de wc bent geweest. En dan nog
      Daar heb je in Turkije meer last van.
      Hele hotels ziek.
      En waar je ook ziek van kunt worden is bedorven eten.
      Dat zie je meestal echt wel. Of ruik je.
      Maar ja, een beetje aan de diarree kan ook weer geen kwaad.
      Je eten stikt gelukkig van de goeie bakteriën.
      Alleen de verkeerde moet je niet tegen komen.

      (in antwoord op harrr)
  2. Karl Ruprecht Kroenen

    1. Kiemplantjes ; gewoon goed afspoelen.

    2. Meloen ;Gewoon even afwassen.

    3. Rauwe melk ;Koel bewaren en niet te lang.
    Ik drink elke week 4 liter rauwe melk van de boer, nog steeds geen enkel probleem ondervonden.

    4. Tonijn; Tonijn uit blik eten, net zo voedzaam.

    5. Bessen ; Wie is er niet groot mee geworden, zelf geplukte bessen, zelf gemaakte bessenjam,sap of limonade.

    • Peter

      Gewoon goed afspoelen. Ja, dat probeer je met veel dingen. Ik was eerst alles en zeker voordat ik het opeet.
      Niet alles spoel je er af. Das net zoiets als je handen wassen.
      Wat je er ook mee gedaan hebt even onder de kraan houden is natuurlijk nooit goed.

      Ik zal maar niet zeggen of alles hygiënisch winkels binnenkomt.
      Die illusie heb ik ook al niet meer. Je ziet ze niet, maar ze zitten overal op en aan.

      Vlees afspoelen heeft geen nut. Het zit er nog steeds in.
      Hopelijk bak je het meeste kapot.
      En ik heb nog nooit verse tonijn gegeten. Ken het alleen uit blik.
      Eigenlijk zit alles verpakt, maar bakteriën schijnen zonder zuurstof te kunnen leven.

      Jij met je rauwe melk. Melk is sowieso niet zo gezond
      Karnemelk daarentegen is beter.
      Nee, je gaat er niet dood aan.
      Als je een beetje oplet ga je niet gauw dood.
      Het zit ‘m heel ergens in.
      Pas als je gezondheid zwaar is aangetast en dus eigenlijk ziek bent.
      Rauw vlees ga je ook niet dood aan.
      Fruit kun je het beste rauw eten dat geldt niet voor veel groenten.
      Vaak heb je er niks aan. Alleen maar ballast. Maar dan nog.
      Kun je beter vezels nemen.

      (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
    • Zmirlap

      Tonijn is een zwaar bedreigde diersoort. Zou je hoe dan ook moeten laten staan…

      (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
    • harrr

      Toch is tonijn uit blijk op de sushi een sub-optimale ervaring…..

      En KOE-melk is voor kalfjes. Dat zal ik nooit drinken.

      (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
  3. Burgermans

    Ik wed dat je met rauwe mosselen toch meer moet uitkijken dan met kiemplantjes, meloenen, rauwe melk, tonijn of bessen.

  4. André Somers

    Elk stuk fruit dat je ongewassen met een mes doorsnijdt of schilt heeft natuurlijk hetzelfde “probleem” als meloen. Dat geldt net zo goed voor een mango, een kiwi, een sinasappel, of een appel of peer. Kortom: bij praktisch elk stuk fruit komt de buitenkant indirect in aanraking met de binnenkant bij het consumeren, via de handen of via een mes.

    Je kan ook overdrijven met je waarschuwingen natuurlijk…

    • harrr

      Overdreven inderdaad.Aangezien ik heel mijn leven gewoon de appels, peren, druiven, pruimen etc zo van de fruitschaal oppeuzel met schikl en al had ik al lang een ex-harrr moeten zijn.
      De rest schil ik (ongewassen)
      Ben ook nooit ziek trouwens.

      (in antwoord op André Somers)
  5. Zmirlap

    Tonijn hoor je sowieso niet te eten. Je eet ook geen tijger, panda of neushoorn.

    • Guest

      Bij u past 5 wel.

      5. Beffen – Beffen en rukken in het bos zijn natuurlijk heerlijk om te doen maar je kunt er behoorlijk ziek van worden. Je kunt (alle poorten) voor het beffen beter eerst wassen en dat geldt ook voor beffen in de vrieskou.

      (in antwoord op Zmirlap)
  6. Bataaf

    Uit de stok hoesten,zonder hem te wassen is ook slecht.

  7. addicoco

    Wat een ongelooflijk k-stuk weer. 5 Keer flauwekul.

  8. arjanvrh

    Hoe weet ik nou of dit van Buzzfeed of British Medical Journal komt? Een bron zou +1 zijn, WIK!

  9. Hector

    De lijstjesjournalistiek, zucht…
    Zullen we het eens hebben over het keurig voorverpakte voedsel in de supermarkten? Daar kun je eindeloze lijstjes van maken met de rotzooi die erin zit.

Reacties niet toegestaan