WHO-rapport: ‘Suïcide is een tragedie die te voorkomen is’

Iedere 40 seconden maakt iemand ergens ter wereld een eind aan zijn leven. Ieder jaar plegen minstens 800.000 mensen suïcide en naar schatting een 20-voud daarvan doet een poging daartoe. Dat zijn een paar van de cijfers over zelfdoding die gebundeld werden in het rapport van de WHO 'Preventing suicide: A global imperative' dat vandaag verscheen. De WHO benadrukt dat suïcides te voorkomen zijn. Daarom is het belangrijk dat ieder land een suicidepreventiebeleid ontwikkelt. Een effectieve strategie is om de toegang tot de middelen om suïcide te plegen te bemoeilijken. Denk daarbij aan pesticiden, vuurwapens en medicatie. Hoe de media erover berichten is ook belangrijk om copycat pogingen te voorkomen. Op dit moment hebben echter nog maar 28 landen een nationale suïcide preventiestrategie. Landen verschillen ook onderling sterk in het aantal suïcides. In sommige landen zijn de cijfers 40 keer hoger dan in andere. Dat is afhankelijk van culturele, sociale, religieuze en economische factoren. Driekwart van de zelfdodingen komen voor in landen met lage en midden inkomens, met hogere aantallen in Midden- en Oost-Europa en in Azië. Noord-Korea heeft een zeer hoog aantal zelfdodingen van 39,5 per 100.000 mensen, maar in Zuid-Korea is het bijna net zo hoog, namelijk 36,6. Wereldwijd ligt het gemiddelde op 11 per 100.000 mensen. De cijfers zijn waarschijnlijk nog een onderschatting van het werkelijke aantal. In veel landen is er een groot stigma of is zelfdoding zelfs illegaal, waardoor suïcides niet altijd als dusdanig geregistreerd worden.  

Bron(nen):   The Guardian  WHO    

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Chemical Dude

  Pilletjes? Antidepressiva werken naar’t schijnt heel goed

 2. vandehoedenderand

  Suïcide is in bepaalde gevallen echter ook een weloverwogen keuze. Sommige lieden hebben er gewoon echt geen zin meer an. Moeten we die geforceerd gaan helpen?

  Ik heb twee zelfmoorden van enigszins dichtbij meegemaakt. Bij in elk geval één daarvan kon en kan ik nog steeds heel goed begrijpen waarom deze persoon de (vrije) keuze heeft gemaakt om er mee uit te scheien. Hoe wrang en cru het ook moge klinken; het is beter zo.

  Maar goed, een hoop mensen – vooral de jeugdige zelfmoordenaars – zouden allicht met wat hulp niet tot de daad zijn gekomen. Da’s ook wel weer zo.

 3. Peter Bakker

  En weer wordt er een open deur ingetrapt. Ik weet niet of dit nu iets is waar de WHO zich mee bezig zou moet houden. Lijkt mij iets voor de locale overheden/gezondheidszorg/buren/vrienden/familie.

Reacties niet toegestaan