Waarom een op de drie mensen een allergie heeft

Van pollen tot pinda's en van huisstof tot melk, tegenwoordig heeft een op de drie mensen een allergie. Dat, terwijl eerdere generaties er nauwelijks last van hadden. Hoe kan dat? Het heeft met bacteriën te maken, zeggen steeds meer wetenschappers of beter gezegd: het gebrek daar aan. Ons hele lichaam is van top tot teen bedekt met bacteriën, wel tien keer zoveel als we lichaamscellen hebben. Ze spelen hoogstwaarschijnlijk een cruciale rol in het trainen van ons immuunsysteem en door onze huidige leefstijl hebben we steeds minder van deze goede bacteriën. Daarover gaat een aflevering van het documentaireprogramma van de BBC Horizon. Keizersnede Het begint al bij de geboorte. Kinderen die met een keizersnede ter wereld komen (een kwart in Engeland) hebben ruim 50 procent meer kans op astma dan kinderen van wie de moeder op de gewone manier bevalt. Dat komt mogelijk doordat de baby's in het geboortekanaal worden blootgesteld aan belangrijke beschermende bacteriën. Borstvoeding Vlak na de geboorte helpt borstvoeding allerlei allergieën voorkomen. In moedermelk zitten 900 verschillende soorten goede bacteriën. Buiten spelen Daarnaast brengen kinderen verreweg de meeste tijd in huis door. Zo missen ze veel bacteriën die in de lucht zitten. Meer naar buiten gaan is waarschijnlijk de makkelijkste manier om de kans op allergieën te verminderen. Anti-biotica Een laatste belangrijke veroorzaker van allergieën zijn anti-biotica. Deze medicijnen verminderen sterk het aantal goede bacteriën. Het gebruik van anti-biotica op jonge leeftijd vergroot de kans op eczeem met 40 procent. Professor Graham Rook van het University College London: 'Mensen zijn in feite ecosystemen en dat we zo afhankelijk zijn van deze micro-organismen is misschien wel de grootste ontdekking in de geneeskunde van de laatste honderd jaar.'  

Bron(nen):   BBC      

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. harrr

  Is dit nieuws?
  Zolang de unilivers ons maar blijven voorhouden dat we vooral in een steriele detol habitat moeten leven zal het alleen maar erger worden.
  Als je slechte bacterien doodt dan zullen de goeden ook meegaan als collateral damage.
  Ons afweersysteem moet blijvend getraind worden.
  Om die reden zouden griepprikken ook verboden moeten worden (voor gezonde mensen welteverstaan)
  Inenten voor potentieel dodelijke ziektes heb ik ook gedaan (ivm verre reizen) maar daar zal het ook bij blijven

  • Chemical Dude

   “Ons afweersysteem moet blijvend getraind worden.Om die reden zouden griepprikken ook verboden moeten worden”
   Je weet echt niet hoe een vaccin werkt heb ik de indruk?

   (in antwoord op harrr)
   • harrr

    De griep is geen dodelijke ziekte, voor de mens als soort is het goed dat zo nu en de de griep gewoon *geleden* wordt. Dan bouwen we zelf afweer op. Evolutie in aktie…
    Ik zie de mensen die die griepprik krijgen meer last hebben dan degenen die dat nooit doen en al meerdere die ermee gestopt zijn omdat het middel erger blijkt dan de kwaal.
    Allemaal overbodige rotzooi die ons door de pharma industrie door de strot gedouwd word als zijnde *goed*.

    Disclaimer: ik spreek niet voor ziek/zwak/misseliijke mensen onder ons daar die al op een zijspoor van de evolutie staan

    (in antwoord op Chemical Dude)
    • Chemical Dude

     Lijkt me redelijk correct deze info :

     “Wie moet zich vaccineren tegen griep?

     De griepprik is sterk aanbevolen voor:
     zwangere vrouwen die in het tweede of derde trimester van hun zwangerschap zijn op het ogenblik van het griepseizoen;
     mensen met een hartziekte, een longziekte zoals ernstig astma of COPD of lever- of nierziekte;
     diabetespatiënten
     mensen met een chronische spierziekte
     mensen verminderde weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling
     personen ouder dan 65 jaar;
     al wie in een woonzorgcentrum of ziekenhuis opgenomen is;
     alle mensen die onder hetzelfde dak wonen als de bovengenoemde risicopersonen of zorgen voor kinderen jonger dan 6 maanden;
     alle personen werkzaam in de gezondheidssector.
     Ook voor gezonde mensen vanaf 50 jaar kan vaccinatie zinvol zijn. Bespreek dat met uw huisarts.

     http://www.griepvaccinatie.be/

     (in antwoord op harrr)
 2. drFeelgood

  Vroeger zelf voor export gebruikte voertuigen maanden lang in Noord-West Afrika verbleven. Eerste keer 3 maanden diarree, daarna is je systeem er aan gewend en sindsdien kan ik alles over eten en drinken, we zijn veel te steriel hier!
  Kinderen lekker laten klooien en smeren, is al duizenden jaren zo en nu opeens moeten we zo ” schoon” zijn? dacht het niet!
  Mijn dochter van 6 heeft geen vaccinaties gehad, en is de grootste en sterkste van de klas , nooit ziek en krijgt ook geen fluor!
  Tegenstanders zeggen nu:”geen vaccinaties?” waarom dan als alle andere kinderen die wel hebben gehad? wat is het probleem?
  1 miljoen jaar lang hebben we geen vaccinaties gehad en er zijn GEEN bewijzen dat deze programma`s werken, daarnaast is fluor bewezen schadelijk en gebruikte ene A. Hitler het in drinkwater omdat het mensen lekker rustig houd vanwege de impact op de pijnappel klieren, troep is het en geen enkel bewijs dat het goed voor je gebit is….geen tandarts die je bewijs kan geven blijkbaar , ze leuteren enkel op wat ze op school hebben geleerd!

  • harrr

   “1 miljoen jaar lang hebben we geen vaccinaties gehad en er zijn GEEN bewijzen dat deze programma`s werken”

   Mwah… 1 miljoen jaar werden we ook niet ouder dan 30 jr…..

   En dat vaccinaties wel degelijk werken blijkt wel uit het feit de het pokkenvirus letterlijk is uitgeroeid op aarde.

   (in antwoord op drFeelgood)
   • Bonusje

    120 zelfs ….gemiddeld

    Die 30 is pas van de vroege middeleeuwen tot aan zga nu. De industriele slavenwerelden van de asiaten met hun geweld ziekten verkrachtingen misbruiken misdaad en slavenhouderijen. Exterminatie programma´s er boven op.

    (in antwoord op harrr)
  • Diederdick

   Je hebt gelijk joh.
   In de middeleeuwen haalde slechts de helft van de kinderen de volwassen leeftijd.
   Dat is nu nog steeds zo, dus waarom vaccinaties?

   (in antwoord op drFeelgood)
 3. Dust Rock

  Moedermelk met wel 900 soorten bacterien? Wat een zwetsverhaal. Moedermelk is gewoon steriel.

  • johnnysmeets

   moedermelk steriel (laat me niet lachen) hoe stom kun je zijn om dat te denken, jonge pups en kittens krijgen zelfs wormen mee via de moedermelk, bij ons precies het zelfde. dus jij bent de gene met het zwetsverhaal 😉

   (in antwoord op Dust Rock)

Reacties niet toegestaan