Amerikaanse overlever van ebola: ‘Het is mensonterend’

Kent Brantly vertelt in Time over zijn gevecht tegen het ebolavirus: ‘Ebola is mensonterend. Het ontneemt je al je waardigheid’. Brantly: ‘De ochtend dat ik wakker werd met ebola, voelde ik een beetje warm aan. Mijn temperatuur was iets hoger dan normaal maar niet alarmerend. Hoewel ik gewoon dacht dat ik verkouden was bleef ik voor de zekerheid toch thuis van mijn werk.’ Een paar uur later was zijn temperatuur al gestegen tot 38.5 graden. De malariatest bleek negatief. Geen goed teken. ‘Na nog twee negatieve malariatests wist ik dat ik nog minstens drie dagen in quarantaine moest liggen. De eerste dagen zijn de bloedtesten vaak negatief dus moesten we nog een paar dagen wachten op het resultaat. Maar ik werd steeds zieker. Ik was misselijk en kreeg diarree.’ Op dag vier kwam de teamleider binnen. Hij zei: ‘Kent, jongen, we hebben je testresultaat. Het spijt me verschrikkelijk maar het was positief voor ebola.’ De dagen erna verslechterde de toestand van Brad. 'Ik begon te trillen en mijn hart klopte heel snel. Ik had oncontroleerbare diarree. Niets kon mijn lichaamstemperatuur omlaag brengen en ik had vocht in mijn longen. Ik was zo zwak, dat alles wazig werd.' Tot een arts besloot om Brantly het experimentele vaccin toe te dienen. Binnen een uur stabiliseerde zijn lichaam al en kon hij veilig naar de VS worden overgebracht.

Bron(nen):   Time      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Chemical Dude

  gut gut gut , hij is 4 dagen ziekjes geweest …

  • Paulraw

   Erg genoeg ,zonder med. waarschijnlijk dood geweest.
   Maar deze persoonlijke verhalen worden uit de monden van de stervende lokale bevolking nooit opgetekend,niet interessant genoeg.
   Nee liever een blanke held die ´ten strijde trekt´ tegen ebola.
   Hollywood is nooit ver weg .

   (in antwoord op Chemical Dude)
   • Calhoun84

    Dat is ergens wel logisch toch? Dit brengt het voor ons dichterbij waardoor het voor ons interessanter lijkt. Daarbij is het natuurlijk een bijzonder geval aangezien hij één van de weinigen is die genezen is dankzij medicatie. We kunnen in ieder geval niet elke slachtoffer aan het woord laten dus ergens vind ik het niet vreemd dat de aandacht dan uit gaat naar westerse slachtoffers. Ik vind dat normale menselijke psychologie.

    Verhalen van de lokale bevolking zijn overigens ook wel in ruime mate aanwezig maar vergen inderdaad wat meer zoekwerk.

    (in antwoord op Paulraw)
    • Chemical Dude

     Vliegend schijt heeft iedereen toch wel eens na nachtje stappen en/of verkeerde kebab?

     Mensonterend is iets wat die verwende westerling echt niet kent. 4 dagen koorts is net een stevige griep

     (in antwoord op Calhoun84)
    • Arendsoog

     Die dankzij medicatie genezen is? 40% overleefd ebola zonder medicatie.
     Het is dus maar de vraag of de medicatie wel helpt, misschien creëren we wel een apocalyptisch virus hier mee.

     (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Dat blijft inderdaad de vraag maar het loont de moeite om hier mee door te gaan. Ik vermoed overigens zelf dat het al wel bekend is dat dit medicijn werkt maar dat de voorraad te laag is om in Afrika te distribueren.

      (in antwoord op Arendsoog)

Reacties niet toegestaan