Verslaafd aan suiker? Dat bestaat waarschijnlijk niet

Afkicken van suiker, verslaafd zijn aan vet. Volgens onderzoekers kan het niet en is het 'vooral makkelijk om het eten de schuld te geven van je overgewicht'. Een internationaal onderzoeksteam van onder andere de universiteiten van Edinburgh en Gothenburg heeft onderzocht dat de reactie van de hersenen op eten heel anders is dan op andere verslavende middelen zoals cocaïne en heroïne. Het enige verslavende aspect van eten is psychisch: mensen kunnen een positief gevoel associëren met eten. En dat geldt dan voor eten in het algemeen, niet voor bepaalde voedingsstoffen in het bijzonder. Professor Suzanne Dickson van de Universiteit van Gothenburg: 'Er is al tijden een discussie gaande of suiker verslavend is of niet. Maar op dit moment is er erg weinig bewijs voor het idee dat een afzonderlijk ingrediënt, voedingsmiddel, toevoeging of een combinatie daarvan verslavende eigenschappen heeft.' De onderzoekers vinden dan ook dat de behandeling van obesitas en overgewicht zich moet richten op de relatie van een persoon met eten en niet op het eten zelf. 'Mensen zoeken graag rationele verklaringen voor hun overgewicht en het is makkelijk om het eten de schuld te geven', zegt Dr. John Menzies van de universiteit van Edinburgh.

Bron(nen):   Science Daily      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  Semantiek, verder niets. De drug zit letterlijk OVERAL in.

 2. Apekool

  En volgende week weer andersom, net als de gezondheidswaarde van koffie, wijn, kaas, etc.

  David Kessler komt tot de conclusie dat het de combinatie van suiker, vet en zout is die je brein aantast.

 3. Vogelbeest

  Suiker is niet het allergrootste probleem voor overgewicht. De calorieen van suiker worden door het lichaam erkend en dragen daardoor bij aan het verzadigingsgevoel.
  De sluipmoordenaar voor je gewicht is glucosestroop. Dat wordt niet door het lichaam herkend maar de calorieen werken wel op je gewicht.
  Glucosestroop is goedkoper te produceren dan suiker en zit in vrijwel alle potjes en zakjes die ergens makkelijk smaak aan geven (sausen, chicken-tonight achtigen, dozen bertolli en knorr,) alle sauzen van remia en vele andere merken. Alle koekjes uit de supermarkt. De “verse” vleesbereidingen zoals hamburgers en slavinken.
  Ga verpakkingen lezen en je schrikt je te pletter. Voedsel wat door de fabrikant gepromoot wordt als “gezond” of “boordenvol energie” (ontbijtkoek! koekjes voor je kinderen op school) bestaat vaak grotendeels uit dikmakers.

Reacties niet toegestaan