Ploegendienst slecht voor de hersenen

Werken in ploegendienst is als een chronische jetlag, schrijft de Volkskrant. De biologische klok raakt van slag en dat is schadelijk voor het kortetermijngeheugen, de snelheid van informatieverwerking en het algehele cognitieve functioneren. Dat blijkt uit een Europese studie die deze week in het British Medical Journal verschijnt. De hersenen zouden 30 tot 40 procent sneller verouderen bij mensen die 10 jaar in ploegendienst werken. Ook zouden mensen die afwisselend in dag- en nachtdiensten werken meer kans hebben op slaapproblemen, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, beroertes en enkele vormen van kanker. Vermoedelijk gaan werknemers in ploegendienst slechter slapen en meer van het stresshormoon cortisol produceren. Dat zou leiden tot de schadelijke gevolgen. 17 procent van de Nederlanders werkt in ploegendienst. Zij kunnen het beste sneller wisselen van dienst en van nacht- naar ochtend- naar avonddienst gaan in plaats van andersom. Na vijf jaar werken in een normaal ritme herstellen de hersenen weer.

Bron(nen):   Volkskrant      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Vogelbeest

    Het is in de meeste gevallen ook ontzettend slecht voor je gezins- en sociale leven. Dat wordt min of meer gecompenseerd door minder uren te werken (o.a. uitslaapdagen) en zo’n 30% ploegentoeslag bovenop het salaris voor hetzelfde werk in dagdienst.
    Of deze compensaties voldoende zijn ligt vooral aan hoe jouw lichaam en geest bestand is tegen de wisselingen.

  2. Paulus

    Goed nieuws. Ik werk al 32 jaar onregelmatig. Nu knabbelen ze ook aan onze ort en wordt je door bezuinigingsdrift ook nog eens ,s nachts opjejaagd.

Reacties niet toegestaan