‘Mijn hond spoorde kanker bij me op en redde mijn leven’

De Britse Claire Guest (50) zal haar labrador Daisy dankbaar zijn. Hij spoorde borstkanker bij haar op en redde haar leven. Al langer pleiten wetenschappers ervoor om honden in te zetten om kanker op te sporen. Daisy is zo'n hond die door haar baasje sinds zijn puppytijd is getraind om kanker te ruiken in urine-, adem- en huidstalen. Guest, die ook arts is, vertelt: 'Op een dag snuffelde Daisy aan mijn borst en legde haar poot erop. En dat alarmeerde me onmiddellijk. Ik liet het checken en kwam te weten dat ik kanker had. Omdat we er zo vroeg bij waren, kon de kwaadaardige tumor verwijderd worden'. Het was de eerste keer dat de labrador de ziekte rechtstreeks wist te ontdekken in het lichaam van een mens in plaats van te ruiken aan een staal. De hond heeft al bij 551 mensen kanker opgespoord. Daarvoor heeft hij een medaille gekregen van prins Charles. Nu wordt hij ingezet bij de training van twaalf puppy's, die later ook worden gebruikt voor het opsporen van kanker. Honden kunnen kanker detecteren, doordat ze chemische stoffen ruiken die door een tumor worden afgescheiden. Die chemische stoffen worden VOC's genoemd, vluchtige organische stoffen. Ze zijn al gevonden in de adem van longkanker- en dikkedarmkankerpatiënten en in de urine van prostaatkankerpatiënten.  

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  Het is mooi dat deze berichtgeving publicitair is gemaakt. Naast de meer dan uitstekende eigenschappen van honden is het wel bekend in kleine kring. Inderdaad de honden kunnen verschillende soorten kankers herkennen en de bewustelozen weer tot leven wekken.

  • Windows 8

   euh, bewustelozen tot leven?
   Die zijn niet dood hoor en hoe doen ze dat dan?

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    dacht ander woord voor coma, kinderen en volwassen kunnen uit coma komen doordat hun hond wordt toegelaten in ziekenhuizen. Oh, hemeltje ik bedoel tot bewustzijn komen.

    (in antwoord op Windows 8)
 2. Kees Cornelder

  Als dat hondje in het Haagse Binnenhof zo gaan snuffelen, dan zou hij bij de poort al gaan aanslaan: zo door en door ziek is het daar…

 3. Windows 8

  “En dat alarmeerde me onmiddellijk…..” yeah right

Reacties niet toegestaan