E-sigaret nog schadelijker dan tabak

De e-sigaret is een hit. Veel rokers hopen het tij te keren door over te stappen op de 'gezondere' elektronische variant van hun stinkstokje. Helaas moet dat gezonder inderdaad tussen aanhalingstekens. Volgens Japanse wetenschappers bevat de elektronische sigaret zelfs tien keer zoveel kankerverwekkende stoffen als gewone tabak. Bij het gebruik van een e-sigaret wordt een gearomatiseerde vloeistof verhit zodat er dampen ontstaan. Die worden vervolgens geïnhaleerd. Nu hebben Japanse onderzoekers echter vastgesteld dat er in die dampen kankerverwekkende stoffen zitten zoals formaldehyde en acetaldehyde, soms wel tot tien keer zoveel als in gewone sigaretten. Dat meldden de Japanners aan het Franse persbureau AFP. Onderzoeker Naoki Kunugita verklaart: 'Vooral als de draad, die zorgt voor de verdamping van de vloeistof, oververhit raakt, komen grotere hoeveelheden van schadelijke stoffen vrij'. In augustus waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al voor het gebruik van de e-sigaret en ook ons eigen RIVM benadrukte eerder dat elektronisch roken net zo goed 'giftig en gevaarlijk' is. Toch worden elektronische sigaretten steeds populairder. De omzet is opgelopen tot 3 miljard dollar per jaar. Dat is veel maar nog altijd gebruikt slechts 1 tot 2 procent van de Europese rokers de e-sigaret. Tabaksfabrikanten verwachten echter dat dat aantal snel gaat toenemen en kopen daarom e-sigaretproducenten op, bang als ze zijn de boot te missen. Of de groei doorzet, zal vooral afhangen van verder onderzoek dat uitwijst hoe ongezond elektronisch roken daadwerkelijk is.

Bron(nen):   Knack      

26 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. IwanovKapotjeplov

  Het is vooral een technisch probleem, zoals de tekst al aangeeft. De schadelijke stoffen komen voor het grootste deel van de gloeidraad en niet uit de vloeistof. Gewoon een kwestie van een betere en schonere methode voor verdamping ontwikkelen.

  De overheden zijn echter helemaal niet zo blij met de e-sigaret, Elke roker die omschakelt van roken naar dampen levert geen accijns meer op. Daar zit de werkelijke pijn voor de overheid en werken ze de e-sigaret tegen.

 2. Marco Gorter

  Ken mensen die dankzij de e-sigaret met roken zijn gestopt. Betrekkelijk eenvoudig om de hoeveelheid nicotine met een dergelijke sigaret in stapjes af te bouwen. Op de lange termijn dan wel weer goed lijkt mij.

 3. Burgermans

  Echt weer zo’n Telegraafkop, Jeanette. De onderzoeker stelt dat bepaalde apparaten onder bepaalde omstandigheden ongezond kunnen zijn, niet dat alle E-sigaretten slechter zijn dan gewone sigaretten.

 4. harrr

  Ondergetekende is van de tabak af dankzij deze dingen. (3 maand)
  Zit nu in afbouwfase, helft minder nicotine dan toen ik ermee begon.
  En slecht? ik denk het niet, ik weet dat mijn conditie super is nu, loop 20km p week zonder problemem, ik hoest niet meer, voel me gewoon fysiek stukken beter.

  Verder wat IwanoKapotjeplov zegt..
  De overheid zal dit heel goed merken , ze hebben het al meerdere keren zwart proberen te maken.
  Meerdere landen hebben al geprobeerd dit te verbieden, maar dat is niet mogelijk zonder zichzelf in de voet te schieten. (Want als je eliquid verdampen verbied wegens nicotine, dan moet je ook pleisters en kauwgum verbieden), Als je nicotine onder de medicijnwet wil brengen, tsja, dan moet je tabak ook op recept gaan verstrekken .. lol..

  Alleen overheden zijn tegen (accijns duh) en uiteraard bigpharma, dan die verkopen minder nicotinepleisters en kauwgom etc.

  Het RIVM heeft ook een keer een negatief rapport hierover geschreven, hilarisch was dat. !!!

 5. James Young

  Het onderzoek uit japan levert weer mooie koppen op. En wordt dan wereldwijd foutief overgenomen. Wat een pruts journalistiek. Uit het onderzoek komt naar voren dat , in vergelijking met het slechtste resultaat er nog altijd 6 keer minder formaldehyde inzit dan in een reguliere sigaret. en 50 keer minder als je de gemiddelde resultaten bekijkt. En wat de who betreft. Als je je journalistieke job serieus neemt dan zou je overal op het internet felle aanvallen van artsen en gebruikers kunnen zien op de opstelling van het WHO. Die stellen de accijns inkomsten boven de gezondheid van de mens. En het RIVM onderzoek is al tot pulp vermalen in het factsheet van Stichting ACVODA. Ik zou zeggen zoek zelf iets uit voordat je andere journalistieke wanproducten kopieert en je eigen naam en geloofwaardigheid te grabbel gooit.

  Mijn reactie op dit bericht wordt ook gepubliceerd op http://www.dampforum.nu een dampers platform, dus ook al plaatst u dit niet, uw onzin zal toch bekend worden

 6. Mieke

  Jammer dat de schrijver van dit artikel niet even doorleest en doordenkt. De bron van dit artikel is een nog niet gepubliceerd onderzoek waarin bleek dat 1 e-sigaret defect was en door verbranding hoge hoeveelheden formaldehyde afgaf. Als consument loop je hier geen risico, want dat proef je nl: zulke e-sigaretten geven een vreselijk smerige verbrande smaak. Over het algemeen blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat e-sigaretten 50x minder formaldehyde bevatten dan gewone sigaretten. Zie bv deze prima uitleg van Professor Farsalinos, een cardioloog:
  http://www.ecigarette-research.com/web/index.php/2013-04-07-09-50-07/2014/188-frm-jp

 7. Marcel Göertz

  Het onderzoek van Naoki Kunugita bewijst juist het tegendeel van wat hierboven beweerd wordt; in de slechtste esigaret die getest werd werd 6 keer MINDER formaldehyde gemeten in de esigdamp, vergeleken met een gewone sigaret. Gemiddeld was het 50x minder formaldehyde….
  De vermelding van 1600 microgram formaldehyde per 15 puffs (10x concentratie in normale sigaret) is gemeten bij 1 apparaat, en dat onderzoek moet zoals Kunugita aangeeft herhaald worden omdat het daar om een mogelijk protocoldefect of lege esigaret ging waardoor de omstandigheden totaal onrealistisch waren.
  zie ook de reactie en analyse van Dr Konstantinos Farsalinos, die in tegenstelling tot de schrijver van dit artikel wel in contact getreden is met Kunugita: http://www.ecigarette-research.com/web/index.php/2013-04-07-09-50-07/2014/188-frm-jp

  Kortom, ongefundeerd, onjuist en zeer ongenuanceerd.

 8. snail

  Welingelichte Kringen, ik zou er serieus over nadenken om mijn naam te veranderenen! Als je welingelicht ben, heb je informatie ingewonnen, onderzoek gedaan, je bij diverse bronnen laten informeren. Is dat hier gebeurd? Het lijkt er niet op. Waar het wel op lijkt? Dat er meningen en conclusies van anderen klakkeloos zijn overgenomen ….. dit mag geen journalistiek heten. Ik ga er inhoudelijk verder niet op in. Dit is al heel goed gedaan door de anderen die commentaar hebben geleverd.

  En ja, ik gebruik een e-cig – al 18 maand – heb me vooraf goed ingelezen over de mogelijke risicos (en de te nemen veiligheidsmaatregelen m.b.t batterijen) en ben heel blij dat ik van brandbare cigaretten verlost ben. Door zulke artikelen als hierboven worden mensen bang gemaakt voor iets wat minder risico met zich mee brengt dan gewone sigaretten. Een rectificatie lijkt me daarom heel goed.

  • Mieke

   Dit is inderdaad de kern: “Door zulke artikelen als hierboven worden mensen bang gemaakt voor iets wat minder risico met zich mee brengt dan gewone sigaretten”.
   Ik ben zelf na 35 jaar gerookt te hebben in 1 x gestopt dankzij de e-sigaret en heb er mijn gezondheid aan te danken. Ik heb veel meer lucht, een veel betere conditie en volgens anderen (zelf zie je dat niet zo) zie ik er veel gezonder (minder grauw) uit. Dat de e-sigaret veel minder schadelijk is dan gewone sigaretten ervaar ik dagelijks als ik nu wel de trap op kan rennen en kan fietsen zonder het benauwd te hebben. Erg slecht als dit andere rokers onthouden wordt door dit soort slecht doordachte artikelen!
   Nogmaals: de ene e-sigaret die zoveel schadelijke stoffen produceerde was ook volgens de onderzoeker zelf defect!

   (in antwoord op snail)
 9. Jasper

  Goh, welingelichtekringen ontdekt na grondig onderzoek dat e-sigaretten dampen LEVENSGEVAARLIJK is. Helaas pindakaas , ik trap er niet in . Na 30 jaar roken ben ik overgestapt op dampen en ik kan het iedereen aanbevelen. Jammer dat “welingelichtekringen” een flutsite blijkt

 10. Richard Droogendijk

  Welingelikte kringspier…

 11. Hector

  Hoeveel heeft de Tabakslobby jullie betaald voor dit flutartikel?

 12. maussie95

  Jullie website zou hernoemd moeten worden naar beroerdingelichtekringenvolmetleugens.nl

 13. Hans

  Heeft U al is van http://www.dampforum.nu gehoord en of geleze
  n dan had U zeer zeker niet klakeloos een laboratorium onderzoek overgenomen maar als deugelijke journalist is op dampforum rondgesnuffeld wat Mensen om U heen te vertellen hebben en dan praat men over jaren ervaring omtrend dampen/gezondheid etc.etc.wat betrefd de e-sigaret en dan had U hier zeer zeker twijfels gehad en had U ook andere bevindingen geplaats van professoren en doktoren maar nu hoort U thuis bij het achtelijke rivm en van rijn en verdere randfiguren.

 14. LOGAN

  Als zoveel media over zoiets onbelangrijks als het dampen (openbare) onderzoeken zo misleidend rapporteren, hoe kan het publiek er dan vertrouwen in hebben dat dat met zaken die men zelf niet kan controleren wel correct gebeurt. Ik verwacht van nieuws media dat men onafhankelijk, correct en complete informatie publiceert en bij eventuele fouten de fouten zo spoedig mogelijk corrigeert.

 15. Diederdick

  Sta versteld van de reacties hieronder.
  Of een producent/importeur ziet zijn goudmijntje teloor gaan of de E-sigaret is nog geliefder dan Zwarte Piet…

  En…

  Leestekens maken reacties beter leesbaar…

  • james young

   Nee gewoon gebruikers die dol blij zijn dat ze eindelijk van de sigaret verlost zijn.

   (in antwoord op Diederdick)
  • Mieke

   Waarom sta je daar versteld door? Ik heb 35 jaar gerookt en echt alles geprobeerd om te stoppen, t/m rookpoli toe in het ziekenhuis, gedragstherapie, pleisters en kauwgum etc. Niets werkte dus blijvend voor mij.
   Nu ben ik eindelijk na 35 jaar roken al 1 jaar gestopt met roken dankzij de e-sigaret en heb geen enkele behoefte meer aan roken.
   Ik heb dit jaar 2 familieleden aan longkanker verloren, snap je dan niet dat voor mensen zoals ik de e-sigaret extreem belangrijk is omdat we dankzij de e-sigaret eindelijk dat vervloekte roken kunnen laten?
   En waar is in vredesnaam de logica wanneer we straks wel op iedere hoek van de straat gewoon sigaretten kunnen kopen,maar de veel minder schadelijke e-sigaret verboden wordt..
   Misschien moet onze regering haar verslaving aan de tabaksaccijnzen eens opgeven en écht om onze gezondheid gaan geven…

   (in antwoord op Diederdick)
   • Tom

    Ben het hier volkomen mee eens! Het gaat simpelweg om die klote accijnzen die miljarden opleveren op jaarbasis. Ben zelf al 2 jaar met een e sigaret bezig en merk dat mijn lichaam een stuk fitter is geworden zonder die vieze teer en koolmonoxide. Ongezonder dan roken? Mijn lichaam vertelt een ander verhaal!

    (in antwoord op Mieke)
 16. marja

  Ik ben toch echter blij dat ik door de e sigaret na 32 jaar zwaar roken, van de gewone sigaret af ben.. Nu al jaar en 9 mnd.. Nooit meer aangeraakt.. En e roken kan ik ook zonder.. Damp nu onder gezelschap.. Dat kan 1 dag wel zijn en 3 dagen niets.. Dat zou me nooit zijn gelukt zonder me e sigaretje.
  Maar we komen aan de staatskas ppfff

 17. Robin

  Ik word zo moe van de journalisten die proberen snel een kekke kop boven een artikel te plaatsen en daarmee snel proberen te scoren. In dit artikel worden de grootste boosdoeners: koolstofmonoxide en teer maar even lekker buiten de vergelijking gelaten.

 18. Floris-Jan

  Verbaasd sta ik dat iemand die zulke uitspraken kan maken uitt proffesionele opnie en niet de schadelijke stoffen vergelijkt met de “normale” tabak sigaret. Ik heb veel van deze artikelen gelezen en nooit komt er een vergelijking van de schadelijke stoffen van beide producten in vergelijking. Als mijn “guts” konden spreken zou ik zeggen dat er hier flink gesponsord word door de tabakindustrie?

 19. Annemieke

  Het is wel zo dat er meer nicotine inzit als in een normale sigaret, ik merk aan mijzelf dat ik meer rook dan toen ik een normale sigaret had, nu ben ik gestopt en heb hier enorme moeite mee veel afkick verschijnselen erger dan van normale sigaret het lijkt wel drugs, en ik hoorde dat e sigaret 3 keer slechter was dan gewoon roken maar ik kan begrijpen dat je net als ik een excuus wilt hebben om door te blijven roken en wil je de negatieve kanten ervan niet horen.

Reacties niet toegestaan