Als je lang wilt leven moet je ophouden vitaminepillen te slikken

In de VS slikken nog veel meer mensen vitaminepillen en anti-oxidanten dan in ons land. Dat is vreemd en zorgelijk schrijft de New York Times in een opiniestuk. Niet dat vitamines niet belangrijk zijn, maar er is geen enkel hard bewijs dat het slikken van pillen met extra vitamines enig heilzaam effect heeft voor je gezondheid. En er is wel hard bewijs dat je er van kan dood gaan: het slikken van die pillen bevordert bepaalde vormen van kanker. Een vooraanstaand medisch tijdschrift komt tot dezelfde conclusie: voor gewone mensen die min of meer normaal eten, zijn pillen zinloos en vermoedelijk schadelijk. Als je nog twijfelt: Scientific American heeft alle argumenten om op te houden met pillen op een rij gezet. Als je ze niet slikt spaar je geld uit en leef je langer.

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. PaulusJ

  “dat je er van kan door gaan”

  Precies de bedoeling toch ;-)?

 2. Sytse Monsma

  Er zitten wel veel spelfouten in het korte artikel. Dat is jammer.

 3. Paulraw

  Kop artikel klopt niet .

  Harmful worden alleen die supplementen genoemd die ´high dosed´ zijn ,de andere zouden geen effect hebben.

  Ook staat er:

  ´This message is especially aimed at people who have no signs of
  nutritional deficiency — meaning most supplement users in the United
  States, the researchers said.´

  Dus heb je een tekort dan is aanvullen wellicht wel zinvol…

 4. knier

  Snap ook niet dat er zoveel mensen in die commerciële oplichting trappen,we hebben nog nooit zo’n uitgebalanceerd voedsel pakket gehad als de afgelopen decennia en toch denken sommigen dat ze nog steeds allerlei additieven moeten slikken.

  • Burgermans

   Mijn moedertje eet uitstekend maar had dit desalniettemin ernstig last van een vitaminetekort.

   (in antwoord op knier)
   • knier

    Dan is moeders gewoon getroffen door een ziekte,een normaal,gezond mens haalt met gemak alle gewenste elementen uit normaal voedsel.

    (in antwoord op Burgermans)
 5. Burgermans

  Weer zo’n stukje dat inhoudelijk niet klopt en slecht vertaald is. Het lijkt wel of de Heer 3huis de Telegraaf links wil inhalen met populistisch gebral. Uit de aangehaalde artikelen blijkt namelijk dat overdoses slecht zijn (duh) maar gewone doses helemaal niet.

 6. gehakstegrutto

  Veel bier drinken kan ook bij dragen aan een lang leven.

 7. Schaap_over_de_dam

  Ik geloof er geen snars van!

 8. harrr

  Als je lang wilt leven moet je gewoon niet doodgaan.
  Simpel en effectief.

 9. Valk

  Nieuws? Het oorspronkelijke artikels is al een jaar oud. Bovendien is dit niet wat de onderzoekers wilden aantonen. Maar trek het uit z’n verband, vertaal het (slecht), breng het een jaar later alsnog als nieuws en je hebt weer een artikel. Bar slecht geïnfomeerd.

 10. JanW

  @Valk. Helemaal mee eens, wat een ongenuanceerd artikel, lees eerst eens goed voor je dit schrijft. En is overigens verder gewaardeerde meneer Driehuis ineens apotheker of Johan Cruijff die overal verstand van heeft? Omdat Vitamine A en E onder bepaalde omstandigheden niet goed zijn, zijn ineens alles Vitaminen slecht? Ik lees niks over Vitamine B en D en laten dat nou net de vitaminen zijn waar vde meeste mensen tekort aan hebben!

Reacties niet toegestaan