8 simpele manieren om je maaltijd net iets gezonder te maken

1. Kook eens op een andere manier Rooster groenten eens in de oven of kies voor stomen of smoren. Het is makkelijk en gezond. Je hoeft er bovendien geen olie of boter aan toe te voegen. 2. Vervang eieren door tomatenpuree Als je bijvoorbeeld een saus wilt binden, gebruik dan geen eieren maar tomatenpuree. Tomaten zitten vol vitamines en zijn lekker pittig van smaak. 3. Geef tofu nog een kans Als je tofu invriest en weer ontdooit, krijgt het iets meer de textuur van vlees. Daarnaast kun je tofu uitstekend marineren. 4. Voeg knoflook en sjalotten toe Knoflook en sjalotten zijn supergezond en zorgen voor een pittige diepe smaak van je eten. 5. Probeer pompoenpuree in je taarten Je kunt minder olie en eieren gebruiken. Door de pompoen blijven je taarten en koekjes sappig. Houd het wel bij chocolade en kaneelsmaken, omdat die het beste passen bij pompoen. 6. Ruil een paar eieren om voor gestampte banaan Voeg eens een halve banaan toe aan je gerecht in plaats van een ei. Banaan laat het beslag niet rijzen dus gebruik ook bakpoeder. 7. Gebruik meer kruiden en specerijen Probeer niet altijd met zout, boter, room of vlees je eten smaak te geven, maar kies voor kruiden en dan het liefst voor exotische gemengde kruiden, oosterse specerijen of verse kruiden. 8. Mosterd, balsamico en sriracha Deze producten zijn altijd lekker als smaakversterkers, maar ook als hoofdbestanddeel in een saus of als marinade.    

Bron(nen):   Huffington Post      

20 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. AT

  Is deze info anno 2015 nog steeds nodig? Werkelijk? Ok, die banaan is wel revolutionair voor mij…

 2. harrr

  man man man…

  gebruik tomaten puree ipv ei als bindmiddel… uhh.. en de smaak dan?
  tipje: met rotband kan je ook prima binden, als de smaak er toch niet toe doet..

  Geldt ook voor het alternatief “oosterse specerijen” ipv zout/boter … nee.. ik ga geen sambal op mijn haasbiefje kwakken …

  Tofu krijgt geen kans hier

  Nog een opmerking:
  Boter is helemaal niet ongezond, margarine daarentegen wel.

  • Vogelbeest

   Dat zou inderdaad een stuk nuttiger zijn: Een stuk waarom geraffineerd gehard plantaardig vet slechter is als roomboter. Gezien de inhoud van het artikel hierboven betwijfel ik echter of deze kennis bij de auteur bekend is.
   Bovendien moet vet hierboven vervangen of weggelaten worden, terwijl gezond vet zoals olijfolie een essentieel onderdeel is van het menselijk voedingspatroon. Waarschijnlijk denkt de auteur de scoren bij de mensen die nog steeds denken dat vet de oorzaak van overgewicht is.

   (in antwoord op harrr)
   • Windows 8

    Er is nog een andere reden waarom margarine puur vergif is.
    Toevallig ontdekt, mond viel open van verbazing …

    (in antwoord op Vogelbeest)
    • Vogelbeest

     Heb je het over de het poreus worden door het hardingsproces en de hart-en vaatziekten die daar het gevolg van zijn? of heb je nog wat anders? Dan link graag.

     (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Hou je vast … de stof die boterSMAAK geeft aan die anders ranzige brij, zorgt voor longoedeem en zelfs transplantaties bij de werknemers van de fabriek die het produceert.
      Zo kwam ik er op uit : “Agnes Mercado, een dame uit New York, moet wellicht een nieuwe long krijgen omdat ze zestien jaar lang verslaafd was aan popcorn,”
      http://www.waarmaarraar.nl/pages/re/52552/Longtransplantatie__na_popcornverslaving_via8.html

      Daarna even graven : “The United States National Institute for Occupational Safety and Health has suggested diacetyl, when used in artificial butter flavoring (as used in many consumer foods), may be hazardous when heated and inhaled over a long period.”
      Pas in vrij recent erkend als beroepsziekte
      http://en.wikipedia.org/wiki/Diacetyl#Safety

      (in antwoord op Vogelbeest)
     • harrr

      Ah, de “popcornlong” kende ik nog niet…

      Kan me voorstellen dat je je zorgen zou moeten maken over van alles en nog wat als je 16 jr zoveel magnetron popcorn vreet maar kapotte longen was nog niet bij me opgekomen..

      wat een wereld.. ik heb ook wel eens popcorn gemaakt.. gelukkig met wat mails en olie en eventueel wat boter….

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      De meeste mensen eten idd niet zoveel popcorn. Het probleem is echter dat deze rommel ook in koekjes, snoepjes, … ‘met boter’ op de verpakking zit.

      (in antwoord op harrr)
    • harrr

     ** Wat Vogelbeest zegt **

     (in antwoord op Windows 8)
  • Windows 8

   “Boter is helemaal niet ongezond, margarine daarentegen wel.”
   Weet jij toevallig hoe? (tip : longoedeem…)

   (in antwoord op harrr)
 3. Jan

  Er wordt wel heftig de suggestie gewekt dat eieren slecht zijn. Zelden zinlozer adviezen gezien.

  • harrr

   Alles wat niet via chemische processen en heel erg kosten efficient geproduceerd kan worden is slecht. 😉

   Ik negeer al dat soort bla bla al tijden en ga er vanuit dat de natuurljke producten, in grote lijen, gezonder zijn dan processed meuk.

   Als ik bijvoorbeeld spontaan begin te watertanden bij de aanblik van een vette haring of een HoH-gehaktbal, dan ga ik er vanuit dat mijn lichaam daarmee een signaal afgeeft en eet ik het lekker op 😉

   (in antwoord op Jan)
   • Windows 8

    “HoH-gehaktbal” en “natuurljke producten, ” haha ?!

    (in antwoord op harrr)
    • harrr

     als ik een schouderkarbo en een sucade door mijn gehaktmolen frot dan is dat 100% natuurlijk…
     Voor zover ik weet komen die beesten nog steeds niet uit een fabriek of zo

     (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      In dat geval, I stand corrected …(ps : voor vanavond heb ik een stuk Iberico varken :D)
      Zo’n gehaktmolen is mijn volgende aankoop : draai ik eigen hamburgers

      (in antwoord op harrr)
     • harrr

      Zelfs gehakt van de meest brakke stukken vlees van de slager, maar wel uit eigen molen, smakt beter dan kant en klare uit de “fabriek”.. duss.. enjoy !!

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Dat kan ik alleen maar beamen, alhoewel AH kleine hamburgers heeft van 100% rund. Makkelijk om in te vriezen.
      De andere ‘hamburgers’ loop ik grote boog omheen. Zelfs melk draaien ze er door…

      (in antwoord op harrr)
     • Vogelbeest

      Kant-en-klaar gehakt van welke supermarkt dan ook zit altijd sulfiet doorheen als conserveermiddel. Zou vermeld moeten zijn op de sticker onderop het bakje waar nooit iemand op kijkt, maar dat doen ze niet allemaal. In +32 is het biefstukgehakt van de Spar (9,95 per kilo) een witte raaf. Mijn vrouw is allergisch voor haast alles (vandaar mijn voedingskennis), maar op het biefstukgehakt van de spar reageert ze totaal niet.

      Kant en klare hamburgers (ook in zo’n leuk “vers”bakje) is met veel geluk 85% vlees. De rest is troep. Zie stickers op de onderzijde.
      Braziliaans rundvlees zit maar 2 weken op zee, en dat doet het bij -18 / -25 C dus het eventuele proces waar jij naar refereert zal voor of na die tijd plaats moeten vinden.

      Zo’n gehaktmolen is inderdaad een goed idee. Mijn siemens-foodprocessor snapt er in ieder geval niets van. Als ik ooit eens ergens iets tegenkomt wat echt werkt koop ik het gelijk.

      (in antwoord op Windows 8)
   • Jan

    Goeie gedachte denk ik 🙂

    (in antwoord op harrr)
   • Vogelbeest

    Totaal mee eens. Naarmate je meer over voedsel ontdekt kom je er achter dat al die handige zakjes en potjes met sausjes en chicken-tonight achtige zaken meer thuishoren in de carter van je auto dan in je maag. Enkele uitzonderingen daargelaten kun je er van uitgaan dat als je het niet zelf gemaakt hebt er meer chemische prducten dan voedsel inzitten. Kijk een in de winkel naar 10 flesjes ketjap. Met veel geluk vindt je er 1 zonder chemische toevoegingen. De goedkoopste zijn zelfs alleen maar glucosestroop met kleur-geur en smaakstoffen.

    (in antwoord op harrr)

Reacties niet toegestaan