Gezondheidsvoordelen van het eten van een placenta niet bewezen

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
maandag, 08 juni 2015 om 14:48
welingelichtekringen header 1
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het eten van de placenta na de bevalling vrouwen kan beschermen tegen depressies en hun energie doet toenemen, volgens een Amerikaans onderzoek. De aandacht voor de veronderstelling dat de placenta vitamines bevat die goed zijn voor de gezondheid van een jonge moeder is sterk toegenomen in de afgelopen jaren. Dit zou vooral te wijten zijn aan het feit dat de vrouwen worden beïnvloed door berichten in de media, blogs en websites. Een overzichtsstudie van de Northwestern University vond geen bewijzen voor voordelen voor de gezondheid en geen onderzoek naar de mogelijke risico's. In hun review, gepubliceerd in de , analyseerden ze 10 gepubliceerde studies met betrekking tot het eten van de placenta. Ze konden echter geen gegevens vinden die de gezondheidsvoordelen die het eten van de placenta - rauw, gekookt of in pilvorm - zou bieden. Van placentofagie (het eten van de placenta) wordt gezegd dat het pijn kan verminderen na de bevalling, het energieniveau van de jonge moeder kan verhogen, kan helpen met de productie van de moedermelk en dat het de hechting tussen moeder en kind ten goede komt. Sommigen zijn er ook van overtuigd dat het het ijzergehalte in het bloed op peil houdt, maar het onderzoeksteam zei dat dit was gebaseerd op subjectieve rapporten in plaats van op wetenschappelijk onderzoek. De onderzoekers concludeerden ook dat er geen studies zijn die keken naar de risico's van het eten van de placenta. Het orgaan werkt als een filter om de zich ontwikkelende foetus te beschermen tegen toxines en verontreinigende stoffen. Hierdoor kunnen bacteriën of virussen in het placentaweefsel achterblijven na de geboorte. Hoofdonderzoeker Cynthia Coyle, klinisch psycholoog aan de Northwestern University, verbaast zich over het feit dat vrouwen kiezen voor placentofagie, die anders heel voorzichtig zijn over wat ze innemen tijdens de zwangerschap en borstvoeding, nu bereid zijn om iets in te nemen zonder bewijs van de voordelen en, nog belangrijker, zonder enige kennis van de mogelijke risico's voor zichzelf en hun zuigelingen. 'Er zijn geen regels over hoe de placenta wordt opgeslagen en voorbereid, en de dosering is inconsistent. Vrouwen weten echt niet wat ze innemen.' Het Britse Royal College van Verloskundigen zegt dat het de keuze van de vrouw is. Op dit moment is er niet genoeg bewijs om vrouwen te kunnen adviseren over het al dan niet eten van de placenta. Dr Daghni Rajasingam, woordvoerder van het Britse Royal College van Verloskundigen en Gynaecologen, zei dat - hoewel de placenta zeer rijk is aan de bloed - er zoveel potentiële risico's zijn dat hij het niet zou aanraden om de placenta te eten.  
Bron(nen): BBC News