5 tips tegen verbranden

In het kader van 'over 2 dagen voel je er niks meer van, maar over 20 jaar kun je er dood aan gaan': Smeren! Het risico op een melanoom verdubbelt als je meer dan 5 keer verbrand bent. Zonnebrandcrème moet elke dag op, zelfs op een bewolkte dag. Met eten kun je je huid nog eens extra beschermen: - Eet vis. Er wordt nog onderzoek naar gedaan, maar voorlopige conclusies zijn dat de omega 3-vetzuren het immuunsysteem stimuleren waardoor het minder snel beschadigd raakt door UV-stralen. In landen als Griekenland en Italië, waar veel omega 3-vetzuren worden gegeten, komen dan ook veel minder melanomen voor dan in de rest van Europa en in de VS en Australië - Eet (donkere) bladgroenten. In spinazie, kool, cichorei en andere bladgroenten zitten veel stoffen die de vrije radicalen bestrijden die huidcellen beschadigen. Daardoor wordt het risico op huidkanker verkleind - Eet tomaten, abrikozen, watermeloen, wortels, paprika's, rode grapefruit en papaja's. In deze vruchten zit het antioxidant lycopeen wat het risico op vele kankersoorten vermindert. Bovendien verbranden mensen die veel tomatensaus eten veel minder snel in de zon - Gebruik citroenschil in het eten, bijvoorbeeld in een salade of in de pastasaus. In de olie van de citroenschil zit limoneen. Limoneen zou het risico op huidkanker drastisch verminderen - Drink koffie. Uit een studie van het Amerikaanse kankerinstituut blijkt dat mensen die 4 of meer koppen koffie per dag drinken 20% minder risico lopen op het krijgen van kwaadaardige melanomen dan mensen die nooit koffie drinken. Drink geen decafé: Het is de cafeïne die het 'm doet  

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws