Eten in een restaurant is vaak nog ongezonder dan in de snackbar

Lekker tafelen in een mooi restaurant met heerlijke hapjes en drankjes, wie houdt er niet van? Helaas is het niet zo gezond. Sterker nog, je kunt nog beter naar de snackbar. De kok in een restaurant maakt zijn gerechten te vet en te zout. Bovendien eten we veel te veel, zo schrijft Het Parool.

Uit recent onderzoek van de universiteit van Illinois blijkt dat mensen buiten de deur veel meer calorieën binnen krijgen dan wanneer ze thuis eten. Daarnaast eten ze gevaarlijke hoeveelheden zout en verzadigd vet. Dit geldt voor snackbars, maar nog meer voor normale restaurants.

Jaap Seidell, voedselhoogleraar aan de VU, is niet verbaasd: “Het is zeker zo dat de restaurantcultuur aanzet tot overeten. De porties zijn regelmatig véél groter dan mensen thuis ooit zouden maken, vooral die van vlees en desserts. Gasten onderschatten wanneer ze uit eten gaan eigenlijk altijd hoeveel ze binnenkrijgen. Ze zitten lang aan tafel en eten meerdere gangen. Dat wordt ook aangemoedigd: kom, we nemen ook nog een toetje, gezellig. Het tikt allemaal ontzettend aan.”

Het valt hem op dat er zo vaak buiten de deur wordt gegeten. ”Mensen hoeven echt niet te stoppen met naar restaurants gaan, maar er wordt steeds meer en vaker buiten de deur gegeten. Twintig jaar geleden kon je naar de Chinees, en dat was het. Nu kun je van het ontbijt tot middernacht op elke hoek de lekkerste dingen kopen.” Het aantal restaurants in Amsterdam is sinds 1995 met ruim zestig procent gestegen.

Het Parool vergeleek een aantal restaurantmaaltijden met fastfood-menu’s en concludeerde dat een driegangenmaaltijd in een restaurant algauw 2.500 calorieën bevat, net zoveel als de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voor een man en net zoveel als vijf Big Macs.

26c6b2985584b958e6eb3e51e23fd1dc3c24f1cf

Bron(nen):   Het Parool