7 dagelijkse gewoonten die je IQ aantasten

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
maandag, 03 augustus 2015 om 12:50
welingelichtekringen header 1
In de vorige eeuw nam het gemiddelde IQ wereldwijd toe, dankzij betere leefomstandigheden, betere voeding en beter onderwijs. De laatste 50 jaar zijn onze IQ-scores echter gedaald. Geschat wordt dat in 2110 ons gemiddelde IQ 8 punten lager zal uitvallen. Ziehier 7 dagelijkse gewoonten waarmee je het functioneren van je hersenen aantast: Het consumeren van grote hoeveelheden verzadigde vetten belemmert de dopamine functie van de hersenen. Dopamine is een neurotransmitter, die een belangrijke rol speelt bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn. Dopamine is ook verantwoordelijk voor de motivatie. Diverse studies tonen aan dat vette voeding afbreuk doet aan de cognitieve flexibiliteit en zorgt voor tragere reactietijden, geheugenstoornissen en depressies bij ratten en andere dieren. Uit een studie van de (Canada) bleek dat vetrijke voeding kan leiden tot beperkingen in het functioneren van de hersencircuits, die betrokken zijn bij stemmingsstoornissen, drugsverslaving en te veel eten. Net als bij een verslaving geldt ook hier: hoe meer verzadigd vet je eet, hoe meer je gaat hunkeren naar grotere porties. En je hebt ook steeds grotere porties nodig om hetzelfde goed gevoel te krijgen. , een neurowetenschapper aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) legt uit: De bedrading van ons brein is niet geschikt om te multitasken. Als mensen denken dat ze aan multitasking doen, zijn ze eigenlijk alleen maar zeer snel aan het schakelen tussen de ene en de andere taak en elke keer dat ze dat doen, heeft dat cognitieve gevolgen. Het betekent dat we glucose (brandstof voor de hersenen) sneller verbruiken. Dat veroorzaakt een vermoeid gevoel en brengt onze geest sneller in verwarring. Multitasking voorkomt creatief denken. Als we telkens heen en weer schakelen tussen taken, betekent dit dat we steeds vanaf nul moeten herbeginnen. Daardoor worden onze gedachten minder origineel en oppervlakkiger. Onbeperkte informatie is met één klik op de knop 24/7 beschikbaar. Dat is prettig, maar in neurologische zin is het minder gunstig. Alles opzoeken via Google of een andere zoekmachine betekent dat we niet langer vertrouwen op ons geheugen. De hippocampus is een deel van de hersenen dat een rol speelt bij het vormen van nieuwe herinneringen. Hoewel Googlen daar misschien niet rechtstreeks een invloed op heeft, verstoort het de techniek die we gebruiken om dingen in ons geheugen op te slaan. Uit een onderzoek van de in Columbia blijkt dat we meer kans hebben om ons te herinneren waar we informatie hebben opgeslagen in plaats van de informatie zelf. En volgens Microsoft is onze gemiddelde aandachtsspanne van gemiddeld 12 seconden in de afgelopen 15 jaar afgenomen tot 8 nu. Uit een onderzoek van de (UCLA) op ratten is gebleken dat teveel fructose - een eenvoudige suiker uit fruit, honing en groenten - de hersenen vertraagt. Het verstoort het vermogen van insuline om de opslag en het gebruik van suiker in cellen te reguleren. Dat vermogen is essentieel voor het verwerken van gedachten en emoties. Maar het eten van omega-3 vetzuren beschermt onze hersenen tegen schade aan de synapsen, de verbinding tussen twee neuronen waar door middel van neurotransmitters prikkels worden doorgegeven. 5. Er is nog niet veel onderzoek naar gedaan, maar het vermoeden bestaat dat reality-tv je hersenen aantast. Een onderzoek van psycholoog van de Johannes Kepler Universiteit van Linz in Oostenrijk liet 81 mensen kijken naar een nep reality-soap over een domme voetbal hooligan en legde hen daarna een algemene kennistest voor. Wie de reality show had gezien presteerde slechter op de test dan wie het niet had gezien. Appel weet dit effect aan 'media priming' - het idee dat wat we zien en horen ons gedrag beïnvloedt - en beweerde dat dit ook gold voor cognitieve prestaties. Kortom, je bent wat kijkt. Een jetlag geeft je gedurende ongeveer 1 dag een mistig gevoel in je hoofd, maar het afstompende effect kan weken aanhouden. Studies met hamsters toonden aan dat regelmatige verstoringen van ons intern circadiaan ritme de snelheid waarmee nieuwe neuronen ontstaan in de hippocampus halveerde en de gevolgen waren nog steeds merkbaar een maand na de laatste verstoring. Het 'lerend vermogen' van de hamsters ging er ook op achteruit. van de Universiteit van Californië in Berkeley vat de stand van zaken samen: 'Of je nu en stewardess bent, een arts of een arbeider die in ploegendiensten werkt, herhaalde verstoringen van je circadiaan ritme zullen waarschijnlijk ook op de langere termijn een effect hebben op je cognitieve functies.' Nog niet zo lang geleden dachten we kauwgom eten goed is voor je concentratie en geheugen. Earl Miller zegt hierover: 'Kauwgom eten is een fysieke oefening die de bloedstroom naar de hersenen verhoogt, wat de cognitieve functies stimuleert doordat het zorgt voor extra energie.' Een experiment van de (UK) ondermijnt deze theorie: het kauwen leidt af van taken van het korte termijn geheugen, zoals het leren van de volgorde van de items op een lijst. Sarah Brewer, voedingsdeskundige aan de Cambridge University zegt hierover: 'Als mensen uren achter elkaar op kauwgum kauwen kan dat de aandacht teveel afleiden. Zodra de smaak eraf gaat, zou ik aanraden om het uit je mond te halen.'
Bron(nen): The Telegraph