Regen is gezonder: Grootste gevaren van in de zon zitten

Eindelijk zon. Goed voor het humeur slecht voor de huid. Vaak tenminste. Er zijn veel misverstanden over in de zon zitten. - Ach, een keertje verbranden is toch niet zo erg. Nou..., ook dan beschadigen cellen die later kwaadaardig kunnen worden. - Alleen smeren als je gaat liggen 'bakken'? Nee, altijd zonnebrand gebruiken als je buiten in de zon bent. (Vergeet je oren niet in te smeren) - Helpt een warm bad als je verbrand bent? Alsblieft geen warm bad: koelen! - Als je donkere huid hebt kun je niet verbranden. Onzin. Smeren! - Per dag 1 keer waterproof zonnebrand is genoeg. Ook fout. Vaker smeren. - Flesje van vorig jaar is nog prima. Soms wel. Soms niet. Controleer uiterste verkoopdatum. Of gewoon nieuw kopen. Better safe than sorry... - Huidkanker krijg je vooral van de zonnebank. Ook al niet waar. Gebruik bovenstaande tips helemaal als het om kinderen gaat. Babyvandaag.nl concludeert: 'Tweederde van de jonge kinderen verbrandt in de zon'. Nog meer tips: klik hier            

Bron(nen):   Trouw  WebMD  BabyVandaag.nl  

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. grasspriet

  Jaaa, vergeet vooral niet te smeren!!!!

  Lekker smeren met die kankerverwekkende chemische, zonlichtblokkerende middeltjes.
  Loop je tenminste pas echt lekker kans op allerlei soorten kanker en vitamine D gebrek.

  Óf je kunt je verstand gebruiken en niet te lang en niet op het heetst van de dag buiten in de felle zon rond gaan hangen.

  De keus is aan ons.

  Even kijken: ienemienemutte, tien pond grutten, tien pond kaas …..
  Ik ben er uit! Ik kies voor optie nummer 2.

 2. jaap heimans

  @grasspriet: Dat is echt onzin: lees wat wikipedia over vitamine D zegt.

  vitamine D gebrek kan wel leiden tot kanker, maar een paar minuten per dag zon is al genoeg omdat te voorkomen. Huidkanker is vele malen gevaarlijker, en als je het hebt, ga je er zeer snal aan dood, zonder dat er iets aan gedaan kan worden.

  “Een gezonde blanke huid is in in principe in staat om vrij snel grote hoeveelheden vitamine D aan te maken. Op de 52e breedtegraad, waarop Nederland ligt, wordt in de zomer (mei-september) midden op de dag bij onbewolkte hemel en heldere lucht al na enkele minuten blootstelling van een type-1 huid (blank), met 25% van het lichaamsoppervlak onbedekt en in horizontale positie, 25 microgram (1000 IE) vitamine D gemaakt”

  Het aantal gevallen van plaveiselcelcarcinoom en basaalcelcarcinoom neemt de laatste decennia toe, bij vrouwen jonger dan 40 jaar sinds de jaren ’70 mogelijk zelfs verdrievoudigd. Waar dit voorheen slechts 13 per 100.000 vrouwen trof, werden deze huidkankers in 2003 bij 32 vrouwen op 100.000 vastgesteld. Daarbij is er een relatie tussen de sociaal-economische status van een persoon en zijn of haar risico op huidkanker.
  De toename lijkt voornamelijk te wijten te zijn aan een verandering in de levensstijl en in het bijzonder aan het zonnebaden (er wordt aangeraden maximaal 15 minuten lang in de zon te liggen). Met name personen die in het verleden blaren hebben gehad als gevolg van zonnebrand blijken een verhoogd risico op huidkanker te hebben. Verder lopen personen die buiten werken, zoals agrariërs en bouwvakkers een aanzienlijk vergroot risico op huidkanker. [3] Opvallend daarbij is dat juist deze laatste groep niet snel geneigd is zich op de aanwezigheid van huidkanker te laten controleren.
  [bewerken]

  • grasspriet

   Ik kraak nergens preventie af, integendeel; ik roep juist op tot preventie – zij het een ander soort als uit flesjes en tubetjes. Gebruik je verstand en ga niet te veel in de zon, zeker niet op het heetst van de dag.

   Het smeren met chemische cocktails echter is een heel ander verhaal. Het is wetenschappelijk aangetoond dat zonnebrandmiddelen gevaarlijk zijn en juist kanker kunnen veroorzaken.
   Iedereen weet zo langzaamaan dat onze huid ons grootste opname en uitscheidingsorgaan is. Wat je er opsmeert komt in je bloed terecht en persoonlijk ben ik niet gecharmeerd van chemische cocktails in mijn bloed.

   De zon beschermt ons juist tegen kanker – en nog een heleboel andere narigheid – je moet er alleen snugger mee omgaan. Je huid er rustig aan laten wennen en als dat niet kan jezelf bedekken met kleding – en een burka is dan echt overdreven.
   Bovendien is het belangrijk dat mensen voldoende antioxidanten d.m.v. hun voeding binnenkrijgen omdat dit verbranden door de zon tegengaat en daarnaast 1001 andere gunstige invloeden heeft op je gezondheid in het algemeen.

   Heb een stukje gekopieerd van een site waarvan ik graag de link zou plaatsen maar dan duurt het weer een eeuwigheid voordat dit geplaatst gaat worden daarom op deze manier:

   “Studies naar cel toxiciteit door Dr. Yinfa Ma, Curators’ Teaching Professor of Chemistry at Missouri S&T, en zijn afgestudeerde student Qingbo Yang, suggereren dat als zinkoxide, een veelgebruikt ingrediënt in zonnebrandmiddelen, blootgesteld wordt aan de zon het een chemische reactie ondergaat waardoor instabiele moleculen vrijkomen, bekend als vrije radicalen. Vrije radicalen proberen een verbinding aan te gaan met andere moleculen, maar tijdens dit proces kunnen ze cellen beschadigen of het DNA in deze cellen. Dit kan het risico op huidkanker verhogen.”

   Luister eens naar een 2.30 minuten durend stukje van dr Leonard Coldwell op U-tube ‘sunscreen causes cancer’.

   V.w.b. de genoemde hoeveelheid vit. D3 die je noemt.
   We weten nog niet half hoe een (menselijk)lichaam werkt in veel gevallen en ontdekken nog bijna dagelijks weer nieuwe dingen die betrekking hebben op voedingsstoffen en onze gezondheid.
   Vandaar dat het voor mij niet geloofwaardig is een minimum bepaalde hoeveelheid te noemen.
   Wetende dat in NL bijvoorbeeld een minimale hoeveelheid van 80mg aan vit. C wordt aanbevolen is voor mij een teken dat we er hier nog maar steeds weinig van begrijpen.

   80mg is net voldoende om scheurbuik te voorkomen. Maar aangezien je lichaam vit. C bij honderden functies en processen nodig is om goed te kunnen draaien is het bij lange na niet voldoende om gezond te blijven.

   En zo zijn er veel meer voorbeelden te noemen maar het stuk is al zo lang en ik wil het niet nog langer maken 😉

   (in antwoord op jaap heimans)

Reacties niet toegestaan