Waarom sommige mensen meer zweten dan andere

Kom je zelf helemaal doorweekt de sportschool uit, terwijl er bij je sportmaatje nauwelijks een druppeltje te vinden is? Niet getreurd, hoe meer je zweet, hoe beter. Zweten is noodzakelijk om je lichaam te koelen. Wanneer je het warm krijgt, stimuleert het zenuwstelsel de zweetklieren om vocht af te geven. Terwijl de druppels verdampen nemen ze lichaamswarmte weg, waardoor je afkoelt. Fitte mensen zweten meer dan mensen die een slechte conditie hebben. "Hoe fitter je bent, hoe efficiënter je lichaam zweet," legt Tony Musto uit, sportfysioloog aan de universiteit van Miami. "Dat komt goed uit, het zorgt ervoor dat je met een hogere intensiteit kunt sporten." Uit diverse onderzoeken blijkt dat duursporters sneller en meer zweten dan mensen die niet of nauwelijks sporten. Er zijn ook andere factoren van invloed. Zo zweten fitte mannen harder dan fitte vrouwen, leidt een hoog BMI tot meer transpiratie en ga je van alcohol meer zweten. Voor wie denkt een kater "er uit te zweten" is er echter slechts nieuws: slechts 5 procent van de alcohol verlaat je lichaam via urine, adem of zweet. De overige 95 procent krijgt je lever te verwerken.  

Bron(nen):   Goed Gevoel      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  Vrouwen zweten niet ….

 2. Jos

  Wat een onzin. Ben altijd duursporter geweest, zweten deed ik vroeger niet of nauwelijks en nu, met het klimmen der jaren, wat meer.

  • Blargh

   u bent representatief voor de hele bevolking?

   (in antwoord op Jos)
   • AT

    Nee, hij weerlegt met eigen ervaring een uitkomst van een beperkt onderzoek. Er worden duursporters, die een betere doorbloeding en vochthuishouding hebben, vergeleken met niet sporters. Hiermee wil de onderzoeker aantonen dat zweten een goed teken is tov niet zweten. Zo’n vergelijk is al heel discutabel. Net als Jos ben ik duursporter en zweet weinig, ik ren regelmatig andere duursporters voorbij waarbij het zweet in de rondte vliegt. Kijk maar eens naar een marathon. Je zult zien dat als je alle deelnemers hun tijden uitzet tegen de hoeveelheid zweten, hier werkelijk niets uit op te maken is.

    (in antwoord op Blargh)
    • Blargh

     Bij mij hangt het zweten tijdens (duur)sport af van de ambiente temp en of ik beweeg want zodra ik stilsta na hevig MTB tocht kan je onder mij douchen maar …
     mijn zweet stinkt niet. Dat zou te maken hebben met gn koffie of roken (uiteraard)

     (in antwoord op AT)
     • AT

      Ja, ook is de omgevingstemp een belangrijke factor. Maar die is natuurlijk voor iedereen hetzelfde, alleen reageert iedereen er anders op.

      (in antwoord op Blargh)

Reacties niet toegestaan