Is er straks een medicijn waardoor we nooit meer hoeven te sporten?

Sleep je je drie keer per week plichtmatig naar de sportschool en ben je blij als het weer achter de rug is? Dan is er misschien binnenkort een oplossing voor je: een medicijn dat dezelfde positieve effecten heeft als lichaamsbeweging.

''Sporten is een van de krachtigste middelen om allerlei ziektes te voorkomen. Denk aan diabetes, hart- en vaatziekten en neurologische aandoeningen,'' stelt professor David James van de universiteit van Sydney. ''Maar voor veel mensen is bewegen geen behandeloptie, omdat ze bijvoorbeeld te ziek zijn. Daarom is het zo belangrijk om medicijnen te vinden die de voordelen van sport nabootsen.''

Maar dat is niet makkelijk vertelt co-auteur dr. Nolan Hoffman: ''Lichaamsbeweging brengt een reeks van reacties teweeg in menselijke spieren. Het speelt een cruciale rol in het controleren van het metabolisme en insuline-gevoeligheid.''

Na een groot aantal spierbiopsies lukte het de onderzoekers om nauwkeurig vast te leggen wat er precies gebeurt in een spier tijdens beweging. "Dit is een belangrijke doorbraak, aangezien we deze informatie nu kunnen gebruiken om een medicijn te ontwerpen dat dezelfde veranderingen veroorzaakt, zonder dat een mens hoeft te bewegen."

Het zal overigens nog wel even duren voor het lukt om een dergelijk middel te ontwikkelen, maar het is een belangrijke stap in de goede richting.

 

Bron(nen):   Daily Mail