Visfraude: dure vis op menukaart blijkt vaak goedkopere soort

Bestel je kabeljauw dan krijg je niet zelden pangasius of dacht je wilde zalm te krijgen, is het de gekweekte variant. In een derde van de gevallen krijg je in Brusselse restaurants een goedkopere vis dan op de menukaart staat. Dat blijkt uit een dna-analyse van in totaal 280 gerechten in 217 Brusselse restaurants, 42 bedrijfsrestaurants en 21 sushibars uitgevoerd door milieu-organisatie Oceana en de KU Leuven. De vervangende vis is tot wel 40 procent goedkoper dan het bestelde gerecht. De grootste fraude vindt plaats met de blauwvintonijn, die in Brussel in 95 procent van de gevallen een andere, goedkopere soort bleek te zijn. Directeur Lasse Gustavson van Oceana benadrukt dat de situatie in Brussel niet op zichzelf staat. De organisatie deed het onderzoek ook in Denemarken en Frankrijk met vergelijkbare resultaten en de universiteit van Oviedo kwam tot dezelfde conclusies in Griekenland, Ierland en Spanje.  

Bron(nen):   De Volkskrant      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Heinz

  Het verschil tussen kabeljauw en pangasius is signifikant. Vaak vraag ik het aan de visverkoper, die geven meestal eerlijk antwoord. Kibbeling is 9 v.d. 10 keer afkomstig van pangasius, koolvis of steenbolker. Sommige visverkoper serveren de wang van de kabeljauw, daar betaal je dan wel voor natuurlijk… 😉

  • Blargh

   kibbeling kan je moeilijk “vis” noemen…40 dierlijk, de rest vulsel

   (in antwoord op Heinz)
   • Heinz

    Dat dan weer wel natuurlijk…

    (in antwoord op Blargh)
   • Jaap Aap

    Niet alleen dat, kibbeling is ook geen vis. Het duidt op afval van kabeljauw maar is nergens ooit als zodanig gedefinieerd. Was gewoon een manier om afval ten gelde te maken maar kan NOG beter door goedkopere vis(afval) te gebruiken.

    (in antwoord op Blargh)
    • Blargh

     “nergens ooit als zodanig gedefinieerd. ”
     En daar draait de hele (voedsel) industrie om : wettelijke definities die de meeste consumenten niet kennen.

     (in antwoord op Jaap Aap)
  • Deborah Frank

   .❝my neighbor’s aunt is making $98 HOURLY on the lap-top❞….A few days ago new McLaren F1 subsequent after earning 18,512$,,,this was my previous month’s paycheck ,and-a little over, $17k Last month ..3-5 h/r of work a day ..with extra open doors & weekly paychecks.. it’s realy the easiest work I have ever Do.. I Joined This 7 months ago and now making over $87, p/h..Learn More right Here….
   2xeu………
   ➤➤
   ➤➤➤ http://GlobalWorldEmploymentsVacanciesReportCheck//GetPaid/$97hourly… ❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦

   (in antwoord op Heinz)
 2. Burgermans

  De vis wordt duur betaald.

 3. harrr

  Tsja.. Belazeren is al jaren de norm.
  Whats new.

Reacties niet toegestaan