Plattelandsdokter besmet heel dorp met aidsvirus

Het gaat niet goed met de gezondheidszorg in Cambodja. Op het platteland zijn veel ongediplomeerde artsen werkzaam die maar wat aanrommelen. Zo heeft een 55-jarige plattelandsdokter van een arm dorp zeker 100 (en volgens sommige bronnen zelfs 200) mensen per ongeluk of door onzorgvuldigheid met het aidsvirus besmet. Yem Chroem, arts zonder diploma, heeft het hele dorp met gebruikte, besmette naalden behandeld. Onder de besmette dorpelingen zijn veel kinderen en ouderen. Volgens zijn advocaat is Chroem onschuldig en was hij zich niet bewust van de risico's, maar de rechter oordeelde anders en gaf hem 25 jaar cel wegens 'onvrijwillige doodslag'. Het schandaal tekent de huidige situatie van Cambodja. Nadat de Rode Khmer in de jaren '70 talloze artsen en andere hoogopgeleiden vermoordde, waren burgers in armere en afgelegen gebieden genoodzaakt zelf de gezondheidszorg ter hand te nemen. Volgens het Cambodjaanse Ministerie van Gezondheid zijn er nog altijd bijna 4000 'illegale' artsen in het land te vinden. Aids is het tweede probleem. Volgens UNAIDS zijn er in Cambodja minstens 76.000 mensen besmet met aids. Gelukkig heeft het land dat euvel wel al aangepakt: Het aantal nieuwe besmettingen was in 2013 met 67% gedaald ten opzichte van 2005.

Bron(nen):   CNN  De Morgen    

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Blargh

    “Op het platteland zijn veel ongediplomeerde artsen werkzaam die maar wat aanrommelen.”
    Een “ongediplomeerde arts” is, evenmin als jij of ik, geen arts Maroesj,

  2. remcovanpuffelen

    cijfers kloppen niet. als er 0,2 artsen per 100.000 inwoners zijn, zouden er in heel Cambodja maar 30 artsen zijn (op 15 mln inwoners). Dat is zelfs daar niet het geval.
    Als je het opzoekt blijken het 0,2 artsen per 1000 inwoners te zijn. En dan zijn er dus 3000 artsen én 4000 nepdokters in Cambodja.

Reacties niet toegestaan