‘Gourmetvlees supermarkten heeft luchtje’

Gourmet blijft met de kerst ongekend populair in Nederland. Wie dat dit jaar ook wil doen, kan dat echter volgens de milieuorganisatie Natuur & Milieu beter doen met een vegetarische gourmetschotel. Aan gourmetvlees uit de grote Nederlandse supermarkten zit een luchtje. Het is niet duurzaam en niet diervriendelijk, aldus de organisatie.

Volgens Natuur & Milieu haalt geen enkele gourmetschotel als geheel een voldoende. Twee schotels van Albert Heijn komen als beste uit de bus met een gecombineerde score op duurzaamheid en dierenwelzijn van 4,3 gevolgd door een schotel van Aldi met een 4,1. De twaalf vermoedelijk meest verkochte schotels van het land van de vijf grootste supermarktketens scoorden geen van allen een voldoende op het aspect milieu. Het hoogste cijfer was een 3,9. Ten aanzien van dierenwelzijn lag de hoogste score op een 6,5.

,,Wie toch wil gourmetten met vlees als hoofdingrediënt, kan het beste biologisch vlees kopen en dat in kleine stukjes snijden'', aldus Sijas Akkerman, hoofd Voedsel bij Natuur & Milieu. ,,Supermarkten roepen wij op om hun schotels diervriendelijker en duurzamer te maken. Duurzaam betekent: kip en zo min mogelijk rund of varken en diervriendelijk betekent biologisch of met sterren van het Beter Leven-keurmerk.''