Een virus dat kankercellen opeet (update)

In Zweden wordt onderzoek gedaan met een genetisch gemodificeerd virus, het zogenaamde adenovirus serotype 5, bij neuro-endocriene tumoren. Daar spoort het virus kankercellen op en vernietigt deze. De tumoren smelten als het ware weg. Neuro-endocriene tumoren zijn kwaadaardige tumoren die voornamelijk ontstaan in het maag-darmkanaal, de alvleesklier en de longen, soms met uitzaaiingen in de lever. Ook neuroblastoma, de meest voorkomende vorm van kanker bij kinderen hoort daarbij. Het is een goedkope behandeling en bij mensen veroorzaakt het adenovirus hooguit (buik)griepachtige verschijnselen. Voorlopig is er echter nog geen reden tot juichen, want tot nu toe is alleen onderzoek verricht bij muizen en nu ligt het onderzoek, Ad5[CgA-E1A-miR122]PTD luidt de  volledige wetenschappelijke naam, al 2 jaar in de vriezer in Zweden. Het onderzoekscentrum ligt vlak naast het Uppsala University Hospital, waar kankerpatiënten van over de hele wereld behandeld worden. Maar zelfs als je opgegeven bent en nog maar 1 maand te leven hebt, zelfs als je vrijwillig experimenteel behandeld wil worden en alle papieren daartoe wil tekenen, zelfs als je rijk bent en het je niet uitmaakt wat het kost: je mag niet met het gemodificeerd virus behandeld worden. De arts die het zou toepassen, riskeert een gevangenisstraf. Waarom wordt het virus niet op mensen getest? Er is domweg geen geld voor een grootschalig klinisch onderzoek. Het virus zou ongeveer 1,3 miljoen euro kosten. Veel geld, maar niet in het geneesmiddelenonderzoek. Vorig jaar kocht de farmaceutische gigant Amgen een kankerdodende versie van het herpesvirus voor 1 miljard dollar. De farmaceutische industrie is alleen bereid er in te investeren als ze er in de toekomst het nodige mee kunnen verdienen, aldus The Daily Telegraph. Update Navraag bij de hoofdonderzoeker prof. dr. M. Essand leert: 'It is true that we have developed a virus that we cannot take to clinical trials because of the high costs involved. This should not be blamed on the pharmaceutical industry.' Het virus kost 1,3 miljoen, maar daarmee is het onderzoek nog niet gefinancierd.

Bron(nen):   The Daily Telegraph      

15 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Conformer

  Mensen echt helpen levert niets op in een kapitalistisch systeem. Je moet mensen afhankelijk maken voor winst.

  • kletsmajoor

   Maar hoe moeten dan al die mensen betaald worden die werken aan de doorontwikkeling tot veilig medicijn? Arbeidskosten zijn veruit de hoogste kostenpost bij research-projecten. En niet omdat de lonen zo hoog zijn maar omdat er veel mensen veel uren aan moeten besteden.

   (in antwoord op Conformer)
   • Han

    Je negeert een belangrijk stuk argumentatie: Als je opgegeven bent en nog een maand te leven hebt wat kan het je dan nog schelen of het medicijn gevaarlijk zou kunnen zijn? Dan is iedere poging legitiem, en helemaal deze!

    Of zit je nou te trollen ofzo?

    (in antwoord op kletsmajoor)
    • nadine_v

     En later blijkt dat het genetisch gemodificeerd virus gemuteerd is en ander, misschien zelfs e ziekten veroorzaakt, zelfs besmettelijk kan zijn … Wie neemt die verantwoordelijkheid?
     En als die patiënt die nog maar 1 maand te leven heeft (weet je nooit 100% zeker) en een gruwelijke dood sterft en de familie het ziekenhuis aansprakelijk stelt? Bestraald water van Jomanda of vrolijke virusjes: wat is het verschil? De producenten zijn ervan overtuigd dat het helpt, maar …

     (in antwoord op Han)
    • kletsmajoor

     Trollen? De oorspronkelijke reactie gaat toch over bezwaren tegen de kapitalistische wijze van productie van medicijnen? Ik lees er niets in over het ethische dilemma van ongeteste medicijnen toedienen aan terminale patienten.

     Je mag best van onderwerp veranderen in een discussie, maar dan moet je niet een oorspronkelijke reaguurder voor trol gaan uitmaken.

     (in antwoord op Han)
   • Karel Kritisch

    Geeft allen aan het kankerfonds, die financiert toch onderzoek

    (in antwoord op kletsmajoor)
  • Karel Kritisch

   Zeer Onethisch, tijd dat er wat aan gebeurd.

   (in antwoord op Conformer)
 2. Mo Meta

  Zombie apocalypse.

 3. Karel Kritisch

  En daarom moet de farmaceutische industrie op de schop. Een oplossing voor kanker wordt dan eerder gevonden iig.

 4. bierneus

  Als er echt slechts 1,3 mln euro nodig zou zijn was dat onderzoek al lang gedaan (voor dit soort dingen haalt het KWF toch al die miljoenen op? alleen de AlpeDHuzes actie was al goed voor ca 30mln). Waarschijnlijk moet er nog meer gebeuren.
  Als dit echt alles is moesten ze maar eens een advertentie zetten: als iedere jupilerleague voetbalclub al door lokale ondernemers gered kan worden met de nodige miljoenen, zou dit toch ook moeten lukken.

 5. grasspriet

  Inderdaad, laten we Big Pharma vooral niets verwijten.

  Er zijn veel redenen voor kanker om te kunnen ontstaan maar verreweg de grootste reden is een tekort aan voedingsstoffen. Iedereen ontwikkeld iedere dag kankercellen. Als je immuunsysteem echter goed draait worden die onmiddelijk opgemerkt, afgebroken en afgevoerd.

  Des te meer lichaamsvreemde stoffen en een tekort aan voedingsstoffen, des te meer moeite heeft het lichaam om goed te kunnen functioneren.

  Kijk daarom goed naar wat je eet. Ga voor eetbare zaken niet naar een gewone super maar naar de natuurwinkel of, nog veel beter, verbouw het zelf. Niets is gezonder als zo vanuit de tuin in je bord en je kunt echt overal groente verbouwen, op ieder (dak)terras en balkon.

 6. jantje uitnederland

  Dit is dus een punt waarop de overheid dient in te grijpen.
  Laat Big Pharma de t*ring krijgen.
  Sprak laatst iemand die er wat van weet dat het aids virus zo bekend is dat hij niet snapte dat er geen middeltje tegen bestond, behalve de reden van dat je er zo niet genoeg aan kan verdienen.
  Als het onderzoek, oplossing en productie van medicijnen onder controle van de overheid zouden zijn, zouden we goedkoper en beter af zijn.

  • Niegol

   Lekker makkelijk. Big Pharma heeft het weer gedaan. Dezelfde Big Pharma die zo’n 90% van de huidige geneesmiddelen gecreëerd heeft. Ook degenen die jij of je naasten gebruiken. En omdat dat vreselijk moeilijk is, kost dat geld. Heel veel geld.
   Ja, het HIV virus is erg bekend. Nee, we kunnen er nog weinig tegen (en mijn vrouw heeft het virus zelf 5 jaar lang (in naam en met geld van de overheid) bestudeerd, dus ik weet precies waar ik het over heb). Vergelijk een noodweer. We kunnen het begrijpen, voorspellen, etc etc. maar stoppen? nee. Dat niet.

   Overheid is zeker niet zaligmakend en die Big Pharma waar je zo makkelijk over praat, bestaat voor 99% uit mensen die hun levenswerk ervan gemaakt hebben om anderen te genezen. Die mensen kaffer jij dus lekker vanuit je luie stoel uit, zonder dat je blijkbaar enig besef hebt van de technische moeilijkheden die in het lab gelden. Was leuk hoor, weten dat mijn bedpartner dagelijks met HIV werkt, zodat we misschien ooit er wel iets tegen kunnen doen. Maar laat jou dat vooral niet tegenhouden je mening klaar te hebben.

   En wat doe jij? Maak je autos? verkoop je kleding? Bedien je mensen in een restaurant?

   Mijn vrouw en ik werken beiden voor Big Pharma. Wij maken medicijnen en zijn daar trots op.

   hopelijk begrijp je dat iets beter als jij of een van je geliefden die medicijnen hard nodig hebben.

   (in antwoord op jantje uitnederland)
 7. Oh_Oh_SarCastro

  Dit zou dus een heel mooi moment voor de overheid zijn om hier werk van te maken.

 8. arjanvrh

  @jantje uitnederland,
  “Dit is dus een punt waarop de overheid dient in te grijpen. ”

  Draai je de zaken niet om? De overheid HEEFT hier al ingegrepen, anders kreeg de genoemde opgegeven patiënt het wél. Maar omdat die patiënt “beschermd moet worden” tegen “onbewezen behandelmethoden” gaat hij gewoon dood en de wetenschap niet vooruit.

  Ook hier geldt: de overheid is niet de oplossing, de overheid is het probleem.

Reacties niet toegestaan