Artsen: onze laatste levensjaar is veel te duur

Vlak voor hun dood  kosten patiënten vaak nog heel erg veel geld. Bij het bepalen of een patiënt een behandeling krijgt, moet niet alleen worden bekeken of hij er langer door blijft leven. "Wat we zien is dat de zorgkosten in het laatste levensjaar enorm toenemen", zegt voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging Steven van Eijck donderdag in een interview met het AD. Op de zorg kan volgens hem voor miljarden worden bezuinigd als de behandeling zich in het laatste jaar op pijnbestrijding richt. Als voorbeeld noemt hij een chemotherapie die enkele maanden levensverlenging geeft. “Dat kost vijftigduizend euro, terwijl het de vraag is wat de patiënt er aan heeft.” Ook is het volgens hem de vraag of een 85-jarige nog veel heeft aan een nieuwe heup.

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Apex

  Maar je kunt je ook afvragen of al het andere belasting geld niet vreselijk verspild wordt door alle landelijke en locale politici (Onno Hoes en 15 ambtenaren uit Maastricht naar China om een Panda te halen) zodat we ouderen in onze gezondheidszorg wel gewoon tot de dood humaan en groothartig kunnen bijven behandelen.
  Oh nee, liever 3 Betuwelijnen en oneindige miljarden stortingen aan banken, Griekenland, Spanje en anderen dan onze ouderen met respect behandelen.

 2. Roland Bruynesteyn

  Soms ontaarden behandelingen in de laatste levensfase in het rekken van lijden. Soms slagen behandelingen erin een leven met voldoende kwaliteit te rekken. Deze behandelingen zijn vaak te zien als een soort toegepast onderzoek, en het heeft ons veel inzicht gebracht. Als dit niet in overleg met de patiënt gebeurt is het eigenlijk een miskenning van zijn recht over zijn leven te beschikken.

  Probleem in zijn algemeenheid is natuurlijk dat je geboortedag en je sterfdag de gevaarlijkste dagen in de je leven zijn…

 3. Dead Silence

  Ben recentelijk mijn zus van 40 aan kanker verloren, 2 kindjes achterlatende. Achteraf gezien was behandelen niet nodig geweest, maar het had het leven ook nog een paar jaar kunnen rekken, iets wat zeer waardevol zou zijn geweest voor de kinderen.

 4. Koos_Koets

  Mensen hebben makkelijk lullen zolang je gezond bent. Het wordt een heel ander verhaal als je zelf (of je naaste) ernstig ziek is en je weet dat er een behandeling mogelijk is. Maar helaas, je bent afgeschreven door een 32 jarige snotneus die net z’n artsen opleiding heeft afgerond. Ga er maar aanstaan.
  Doe me dan de pil van Drion maar. Oh, nee… dat kon niet. Ethisch niet verantwoord.

 5. PARasiet

  Het gaat weer nergens over. Mag ik dat zelf ook nog bepalen ? Oh nee, we hebben een schijTdemokratie. De holocaust is al decennia gaande in ziekenhuizen waar de meest onmenselijke praktijken het (dag-)licht niet meer kunnen verdragen.
  Neem mijn vrouw: uitbehandeld.
  Ze bespaart dus een hoop. Nou ja, hoop.
  Een uitkering krijgt zij niet als arbeidsongeschikte, want dan moet je eerst weer werk hebben.
  Fysio zou nog baten anders gaat ze helemaal vast zitten.
  Maar over fysio is veel onduidelijk.
  Afgezien van ER was het onbeperkt.

  Nu heeft ze een apparaatje overgehouden van de zenuwblokkades die niet hielpen.
  Nu gaan we lachen.
  Ik ben hier de (oplaadbare) batterijspecialist.
  Ik weet dus waar ik het over heb.
  Type AAA is meestal waardeloos.
  Volkomen ongeschikt voor dit apparaat maar er kunnen maar 2 in.
  Dubbel A had makkelijk gekund, maar passen er natuurlijk niet in.
  De TENS plak je met elektroden (in alle vormen en maten) op de pijnlijke plek. In dit geval de rug en 2×2 tegelijk.
  Links en rechts, onder en boven elkaar.
  De draden zitten los en plug je in.
  Kinderspel.
  Dan zet je het apparaat aan en kun je apart de linker of de rechterkant opvoeren met stroompjes.
  Goed idee. Alles is gratis behalve de batterijen.
  Daar kun je wel een dag mee doen.

  Ga je een keer uit. Batterijen meegenomen.
  Geen extra plakkers.
  Slaat die af. Zoeken zoeken zoeken.
  Snel even terug naar huis nog batterijen halen.
  15 minuten fietsen, mijn vrouw bleef achter.
  Kom je terug. Hetzelfde. Zucht.
  Is het de bedrading !
  Nieuwe aanvragen. Al na een maand.

  Maar goed, het grootste probleem is de batterijen.
  Een waardeloos apparaat. Geeft alleen maar stress.
  En dat moet ze vermijden.
  Vraag me niet wat het apparaat gekost heeft.
  Weggegooid geld dus.
  Dat apparaat heeft bijna een jaar opgeborgen gezeten.
  Om de hele ergernisprocedure weer eens op te starten.

  Komt er nou nooit eens een vragenlijst of iemand echt tevreden is ?
  Nee, dan ben je een klagerd.

  Met die chemokuren ook.
  Ik weet wat het is. Met mijn moeder. Ze mocht net 50 worden.
  Bloedtransfusies. Ze was ernstig ziek geworden door de chemokuur.
  Uiteindelijk zat het waarschijnlijk ook in haar hoofd, terwijl het in haar buik begon.
  3,5 jaar zwaar geleden na een operatie.

  Onze hele leven is DUUR en niet duurzaam.

 6. Le_bon_sauvage

  geld moet rollen, anders zitten die medici maar op een houtje te bijten. Is dit zo’n slechte besteding dan? Bespaar liever op echt nutteloze zaken, zoals terrasverwarming, om een zijstraat te noemen, of nog meer asfalt.

 7. Hendrik Kool

  als men oudere uit wil sluiten van een behandeling die levens bedrijgent kan zin;wel aan verlaagt dan ook zijn zorg premie;want die wordt dan gebruikt voor jongeren die opzetlijk hun lichaam verknoeien, want ouderen mogen wel betalen,maar de rest ho maar,

 8. Templein

  Wat zijn de criteria dan wel? Is een paar maanden 2 maanden? En hoe zit het bij 3, 4, 5, 6, 7, of acht maanden? Als je 88 bent mag het dan wel 5 maanden verlengd worden en als je 89 ben niet meer? Ook niet nu de kans op 100 jaar leven toegenomen is?

  Een ander punt is dat chemotherapie ook palliatief kan werken. Dat het de mogelijkheid geeft om met minder pijn de laatste maanden door te brengen. Is dat ook al te duur voor mensen die al jarenlang hun premie hebben betaald?

  Het is wel goed om deze discussie te voeren, want nu ben je afhankelijk van welk medisch hoofd van dienst erover besluit. En er zijn ook medische hoofden die discriminerend bezit zijn. Wat is bijvoorbeeld de term ‘als je nog een zinvol leven hebt’. Hoe meet je dat nu weer. Of je drie of vier kleinkinderen hebt? Of dat je minstens 1 keer per week je kleinkinderen bezoekt? Zijn die kinderen dan de alternatieve ziekteverzekering?

  Graag zie ik hier nog een paar filosofen lenige gedachten over uiten, bijvoorbeeld Hans Achterhuis.

 9. Cervantis

  Het belangrijkste is niet de discussie over wel of niet behandelen maar wie wel en wie niet. Want het is nu al wel duidelijk dat dit soort maatregelen alleen voor het klootjesvolk is en dan mag het natuurlijk niet te duur worden. Aan de bovenkant van de maatschappij gaan alle behandelingen en medicijnverstrekkingen gewoon door hoor

Reacties niet toegestaan