Goed nieuws: gebakken groenten zijn gezonder dan gekookte

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
vrijdag, 22 januari 2016 om 14:10
welingelichtekringen header 1
Goed nieuws voor de wokkers onder ons: het is gezonder om groenten te bakken dan om ze te koken. Lange tijd dachten wetenschappers dat koken juist beter is, maar Spaanse onderzoekers bewijzen nu het tegendeel.
Bij het bakken van groenten in olijfolie komen meer gezonde antioxidanten vrij dan bij koken in water, ontdekten de wetenschappers van de universiteit van Grenada. Antioxidanten beschermen tegen ziekten zoals kanker, diabetes en oogaandoeningen.
De Spanjaarden bereidden tijdens een experiment op drie verschillende manieren 120 gram van diverse mediterrane groenten. Ze kookten de groenten in water, bakten ze in olijfolie of combineerden beide bereidingswijzen.
De groenten die in extra vierge olijfolie werden gebakken, bleken meer antioxidanten te bevatten. Dat heeft te maken met de manier waarop olie warmte doorgeeft aan de groente. Dat werkt anders dan bij het gebruik van water.
De olie zorgt er wel voor dat de groenten meer calorieën bevatten, benadrukt het onderzoek. Toch raden de wetenschappers aan om te bakken in olijfolie. Koken is alleen een goed idee als ook het water erbij wordt geconsumeerd.