Baby die alleen amandelmelk drinkt krijgt scheurbuik

Gezondheidsfreaks gebruiken steeds vaker amandelmelk ter vervanging van melk. Het vervangen van moedermelk of flessenvoeding door amandelmelk is echter geen goed idee. Een Spaanse baby die na twee maanden borstvoeding alleen maar amandelmelk dronk en voedsel op basis van amandelmeel at tot hij 9 maanden was, werd ernstig ziek toen hij 11 maanden was. In eerste instantie hadden de artsen van het academisch ziekenhuis in Valencia geen flauw idee van wat er met het kind aan de hand was. Röntgenfoto's lieten zien dat de baby verschillende botbreuken had, onder andere in zijn benen en rug, en dat zijn botten veel dunner geworden waren. Toen ze hoorden van het uitzonderlijke voedingspatroon van de baby stelden zij vast dat het jongetje scheurbuik had. Scheurbuik is een ziekte die 500 jaar vaak voorkwam bij zeelieden. In de tijd van Columbus bezweken ongeveer 2 miljoen mensen aan deze verschrikkelijke ziekte. De aandoening is het gevolg van een ernstig vitamine C gebrek. Vandaag de dag komt de ziekte nog maar zelden voor en als dit het geval is wordt ze vaak niet herkend, omdat ze zo zeldzaam is. Borstvoeding bevat van nature vitamine C en aan flessenvoeding wordt het toegevoegd. In dit geval gaf de moeder het kind amandelmelk op advies van een arts nadat het kind een huidinfectie kreeg. Toen hij vast voedsel ging eten gaf ze hem geen groenten en fruit, maar alleen papjes van amandelmeel met amandelmelk. Dit had het kind fataal kunnen worden.

Bron(nen):   Medscape      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  Dom wijf “alleen maar …..” en “geen groenten en fruit, maar alleen papjes van amandelmeel met amandelmelk.”

 2. Vogelbeest

  Sommige gezondheidsfeaks hebben geen hersens. Hou eens een pak melk naast een pak sojamelk of amandelmelk. Met name het percentage eiwit verschilt gigantisch. Laat dat nou net superbelangrijk zijn voor groei, stevigheid, hersens, alles.
  Het zou me niets verbazen dat deze baby later ook geestelijk een flinke achterstand bllijkt te hebben.
  “sojamelk”, rijstemelk en “amandelmelk” zien er uit als melk, maar zijn in de praktijk een paar gepureerde noten, wat emulgator om de gepureerde noot door het spul te verdelen en vaak nog wat zoetstof en smaakstof.
  Het is geen echte vervanging van melk.

  • Blargh

   Amper 1 percent soya of noot zit er in die melken.
   Rest is suiker en johannespitmeel om het wat consistentie te geven
   Biggest rip-off na limonade

   (in antwoord op Vogelbeest)
 3. Jos

  Hungry Hearts, fantastische film over dit onderwerp. Meestal zijn het vrouwen die zo obsessief worden, op het religieuze af – wie herinnert zich Frances nog, die moeder van het jongetje uit de documentaire ‘Raw” – er valt niet mee te praten, ziehier de fundamentalist.

Reacties niet toegestaan