Ex-kankerpatiënten houden vaak klachten: “Na een dag werk komen ze bekaf thuis”

Je familie, je werkgever, iedereen verwacht dat je het gewone leven weer snel oppakt, nadat je van kanker bent genezen. Maar voor veel patiënten is dat erg moeilijk. Ze houden nog lang last van concentratieproblemen en vergeetachtigheid. Voor onderzoek naar deze klachten ontving neuropsycholoog Sanne Schagen vandaag op Wereldkankerdag 2 miljoen euro van KWF Kankerbestrijding.

Tussen de 10 en 30 procent van de kankerpatiënten heeft last van wat soms een ‘chemobrein’ genoemd wordt. “Opeens kunnen sommige patiënten geen krant meer lezen wanneer de tv aanstaat, of horen zij hun partner niet meer wanneer ze staan te koken. Na een dag werk komen ze bekaf thuis. Taken die hen voorheen automatisch afgingen vergen nu een grote mentale inspanning. Dat frustreert enorm,” vertelt Schagen in het AD.

Ze merkt tijdens haar wekelijkse spreekuur dat ex-patiënten op de werkvloer liever niet praten over hun klachten: “Ze zijn bang niet begrepen te worden, hun baan te verliezen of een mindere functie te krijgen. Ze willen gewoon  verder waar ze waren voordat ze ziek werden.” Schagen gaat onderzoeken waarom de ene patiënt wel psychische klachten heeft en de ander niet. Ook wil ze een medicijn ontwikkelen dat de hersenschade voorkomt of vermindert.

KWF Kankerbestrijding looft elk jaar de Koningin Wilhelmina Onderzoeksprijs uit aan twee onderzoekers. Woordvoerder Marsja Meijer legt de keuze uit. “Steeds meer patiënten overleven kanker: 62 procent is na 5 jaar nog in leven. Fantastisch nieuws, maar de groep met psychische problemen na de behandeling wordt ook steeds groter.” De meeste kankerpatiënten zijn na anderhalf jaar weer aan het werk.

Bron(nen):   AD