Nogmaals bewezen: matig drinken is goed voor het hart

Goed nieuws voor wie van een drankje houdt: af en toe een glaasje wijn of bier is goed voor het hart blijkt uit een nieuwe Noorse studie. Het is wel zaak om het bij drie tot vijf glazen per week te houden.

Gezonde leefstijl Een beetje alcohol drinken kan onderdeel zijn van een gezonde leefstijl stelt professor Imre Janszky van de Noorse universiteit NTNU. Alcohol doet meer goed dan kwaad mits met mate genuttigd. Het maakt daarbij niet uit of je wijn, bier of sterke drank neemt. "Het is echt de alcohol zelf die onder andere voor meer goed cholesterol zorgt. Maar alcoholgebruik kan ook leiden tot een hogere bloeddruk dus het is het beste om vaak kleine hoeveelheden te consumeren," zegt hij.

Hartfalen Uit het onderzoek blijkt dat de proefpersonen die drie tot vijf glazen per week dronken ongeveer 30 procent minder kans hadden op hartfalen en hartaanvallen dan degenen die helemaal nooit alcohol dronken. Bij meer dan vijf glazen per week nam het risico op hartziekten weer toe. De onderzoekers zijn niet verbaasd. Wereldwijd is de meerderheid van de wetenschappers ervan overtuigd dat matig drinken goed is voor het hart.

Geheelonthouder Tot nu toe vonden de meeste studies daarnaar plaats in landen waar een groot deel van de bevolking regelmatig alcohol drinkt. Omdat dit de resultaten kan beïnvloeden, is het interessant om naar een populatie te kijken waarvan een groot gedeelte niet of nauwelijks drinkt.

Dat is het geval in Noorwegen, waar ruim 40 procent van de bevolking geheelonthouder is. De onderzoekers volgden bijna 60.000 Noren meer dan tien jaar lang en kwamen tot dezelfde conclusies als andere wetenschappers: drank is goed voor het hart. Dus proost, op de gezondheid!

Bron(nen):   Science Daily