7 bewezen manieren om de kans op kanker te verkleinen

Een derde van alle kankergevallen is te wijten aan onze leefstijl. Om de kans op kanker te verkleinen hoef je echt niet radicaal je eetgewoonten aan te passen. Deze zeven kleine veranderingen maken al een groot verschil.

1. Eet yoghurt
Yoghurt houdt onze darmflora op orde. Bij muizen verkleint het de kans op darmkanker en zorgt het voor een betere verwerking van vetten wat ook het risico op de ziekte zou verminderen. Dat blijkt uit onderzoek dat afgelopen maand werd gepubliceerd in online vakblad PLOS One.

2. Neem een aspirine
Eerder al bleek dat het nemen van een aspirine beschermt tegen hartaanvallen, maar recentelijk concludeerde onderzoekers ook dat het de kans op maagkanker verkleint.

3. Marineer je vlees
De Wereldgezondheidsorganisatie heeft onlangs geconcludeerd dat rood vlees kankerverwekkend is. Maar uit onderzoek van de Kansas State University blijkt dat wanneer je het vlees marineert met kruiden zoals rozemarijn, tijm en oregano de schadelijke effecten deels teniet worden gedaan.

4. Eet meer vezels
Eet minstens vijf porties groente en fruit per dag en kies vaker voor volkoren producten. Het zou beschermen tegen 14 soorten kanker.

5. Val vijf kilo af
Overgewicht is een belangrijke oorzaak van kanker. Het zou in Engeland jaarlijks voor 52.000 nieuwe gevallen zorgen van onder meer borst-, prostaat- en leverkanker.

6. Verspreid je alcoholgebruik
Elk glas verhoogt de kans op kanker, maar veel glazen in één keer verhogen het risico nog eens extra. Wil je drinken, kies dan liever voor twee glazen per dag in plaats van voor veertien glazen in één keer.

7. Beweeg meer
Dertig minuten lichaamsbeweging per dag is genoeg om de kans op verschillende soorten kanker te verkleinen. Zo verbetert sporten de hormoonniveaus bij vrouwen, waardoor het risico op borstkanker vermindert.

 

Bron(nen):   The Telegraph